Nov 29, 2011

Balik kampung

Lame btul tak hirup udara segar kat kampung.
Eccehhh...cakap macam kau orang KL.
Tak sedor eh i/c tuh kod 06? ....
Orang kampung okkk....cume tak duduk kampung jekk.

Ok la..ok la.....aku orang kampung.
Tapi mix ngan KL sebab duduk KL.
Ewwaahhh...nak jugak KL tu.

Last week aku balik kampung.
Jenguk orang kampung. 
Jenguk kambeng dan itik...............makcik aku yang punye.

Kampung aku takde la ulu sangat setakat Temerloh tu ...
Kalau ade kfc, kira maju laah.
Lain la ulu langat..ulu selangor...ulu tembeling...hee.

Kampungku.

Sape-sape yang mengidam sangat nak makan patin tempoyak, Temerloh is the right place!
Kompem tak nyesal punye!
Korang jangan terpedaya ngan citer-citer tahyul yang sampai rege 15 ribu tuh. Kabar angin je lebey. Propa btol. 
Rosakkan name baik kampung aku hokey! Marah ni...marah!

Bukan arr nak ngutok penjual-penjual ikan patin kat KL...tp kalau aku makan patin kat KL, konfem rase selut punye.
...tak selera. 
Susah woo nak jumpe masakan patin yang sepower kat Temerloh.

Jom blaja bahase pahang sattt.
Tapi yg paling aku expert adelah..... 
aok = awak
koi = aku
[huuuu! Tu yg slalu aku dgr]
Kalu hok bahase ulu-ulu tu...aku kene study dulu.
Lain la kalau dulu aku lahir kat sini...komfem korang takkan paham bahase dalam blog aku nih. 

baber = degil [penah dengar? haha. mcm 'bieber' je aku nengok]
gebor = selimut [haaa..hok nih macam glamer jek..]
kek nya = tetapi [bukan KEK ok...cth ayat: koi nak pegi Paris...kek nya takdek duit...] amacam?? best tak??
kohoit = lenguh [pehh....yang ni memang aku jarang dengar. len macam jek bunyik die]
habat = pengotor [word ni bole la digunakan untuk mengeji seseorang...]
berleming = berminyak
pedo'oh = bohong [ni biaseeeeeee.....]
polok = tamak [ooooo...baru aku tau]
ngercuk = ramai sangat [aduhh..makin berbelit nak sebuttt..]
Dan lain-lain...iskk...lame-lame aku yg pening.

Sumber-sumber di atas adelah dari sumber kamus yang boleh dipercayai.
Nak aku cakap loghat Temerloh ke? Hareemmmmmmm...
Tapi kakdang-kadang husben cakap....bile aku borak-borak tu..ade terselit loghat-loghat Pahang tanpa aku sedari.
Ekk? ye ke? 
Ewaaahhhh..tak nak ngaku lak.
Memang aku tak penah blajo, tapi ni sume gara-gara ter'influence' ngan mak bapak aku la niee.
Yela..mane tak tumpah kuah kalu tak ke nasik. Ye dak??

No comments:

Post a Comment

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...