Sep 12, 2012

Info & tips: Senggugut

Ada setengah wanita kalau alami senggugut, bole efek sampai tak boleh bekerja. MC.
Nak jalan pon susah..like me.
Terbongkok-bongkok sebab nak tahan sakit. 
Dulu, aku telan Actifast je untuk cepat ilangkan senggugut.
Tapi now aku tak buat semua tu dah sebab efek pil yang banyak dalam badan bole ngundang bahaya.


Banyak dah kite dengar petua-petua dan tips-tips secara turun temurun.

Tapi aku tak penah ikot petua nenek-nenek ni sebab agak rumit.
Coz nak kena dapatkan lada hitam/halia/bijik pinang/rebusan rumput jarum/buah petola/gambir/daun sirih. Then campur-campur/lenyek/gentel dan macam-macam. 
Aku tak tolak bulat-bulat cara tradisional tu, cuma aku prefer cara yang lebey simple. So, plis eh..ikot la cara mana yang korang rase senang. Sebab lain orang, lain cara.


Ni cara aku:

1) Guna 'heat pad'. Cara: baring je dan letakkan heat pad tu atas perut beralaskan kain. Korang nak baring cemane pon tak kisah. Ikot keselesaan korang. Tapi ingat! Jangan letak 100% air panas dalam heat pad tu. Letak 80% je...then 20% lagi air suam atau sejuk.


2) Tido. Sambil korang letak heat pad atas perut tu, try to sleep. Tido tak semestinye bile mengantok atau penat. Alhamdulillah, aku buat cara ni...bile bangun dah okkk. Aku senang je...bile migrain, tido. Bile senggugut pon tido. Bangun-bangun je, dah segar balek. :)



Kat bawah ni, cara yang simple gak tapi aku tak buat:

1) Rendam ngan air panas. Aku tak buat sebab takdek tab mandi. Hehe. Docter kate, air panas ni bole rehatkan otot perut dan tenangkan pikiran. Kalau nak lagi best, korang bawak skali lilin wangi aromaterapi tu. Nak best lagikkk? Bawak teh hijau panas sebab teh hijau tinggi dengan kandungan yang boleh prevent senggugut. Cara apa kaan......buat lah. Ni bukan aku kate taw. Docter yang kate..^_^

Gambo ihsan dari pakcik google.
comeynyee heat pads ni.
berkaler-kaler.

No comments:

Post a Comment

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...