Jul 23, 2014

Aku punye tempat shopping raya

Mak aihhh..berduyun-duyun manusia kat jalan masjid india dan jalan tar sempena nak raya ni.
Tak payah lah nak buat terkejut sangat ye. Macam tak biase pulakkk.
Ape taknyee...bukan org KL dan Selangor pon datang shopping sini. Mau tak sumbat??
Aku? Ofis aku memang kat sini je. Pi kat tingkap, dah nampak masjid india kat bawah. 

Jakel Jalan Masjid India:
Full house!
Nak-nak time die buat hepi hour. Hnnssssfff...berebut-rebut duk capai baju nak harge murah.
Dia announce dulu nak buat hepi hour. Pastu die suh kite pilih baju. Dalam few minutes, die announce. Dah pilih baju, silalah bayar. After 10 minutes, no more hepi hour. Udah bayar, baru bole tukar size dan kaler. Bijak kan? Hewhew. So, korang tak payah pening kepala nak pilih size dan kaler time die announce tu. Korang grab je mane yang tercapai dek tangan. 
Every year jakel buat macam ni. One way to attract customer. Ok..good. Tapi jakel ni keluarkan baju yang sama design dalam kuantiti yang banyak. So, peluang untuk kite sedondon dengan orang lain adelah sangat tinggi. 
Btw, kat jakel korang bole dapat banyak pilihan jugak. Dari baju melayu, sampin, baju kurung, peplum, jubah dan baju budak-budak. Cumanya nasihat aku, sebelum korang grab, bayar dan bawak balik umah, check dulu item yang korang amik tu. Coz dari pengalaman aku, some item dah tercemar.
I mean, ade jahitan tak kemas. Manik tertanggal. Kesan kotoran. Benang tertetas. Benang tercarik. Ok? 
Alaa...korang bole habihkan mase berejam duk belek baju, takkan nak belek kecacatan kat baju sekejap pon tak bleh kann..kan. Kang korang jugak yang nak pakai baju tu.

Bazar Jalan Masjid India:
Korang tau tak bazar masjid india dan jalan tar ni bukak sampai sahur?
Taktau nak tdo ke korang korang yang bershoping ni? Huhu. Orang yang menjual dah sah-sah tak tido sebab keje diorang memang meniaga. Sampai kul bape pun diorang bukak kedai, esoknye diorang bole berdengkur.
Aku tak pernah lagi la pi jalan tar dan masjid india kul 3-4 pagi. Dapat harga murah ke eh? 
Setau aku, esoknye nak raye baru harge turun kaw kaw punye.
Bak kate orang jakel, harge junam ke bumi. Hihi..
Bagi aku, kedai-kedai kat jalan tar dan masjid india ni sameee je tetiap tahun. Situlah port kuih, situlah port baju, situlah jugak port tudung dan shawl segala. 
Harga? Selama dalam pemerhatian aku, harga kat bazar agak murah sedikit dari biase. Ade jugaklah yang standard. 

Bile ade bazar dan jakel pulak buat harga junam ke bumi, kedai-kedai lain turut dapat tempias gak.
Harussss turun harge juger.
Jadi, kepada korang korang yang masih belum cukup kelengkapan rayanya, meh arr datang jalan masjid india dan jalan tar.
Komfem tak keciwa. Sebab harga memang junam.

Sogo:
Selain jakel, bazar jalan masjid india dan jalan tar, sogo pun jadi sasaran gak. 
Sale sale sale!!!
Aku shopping baju Wafa kat Sogo last week.
Alahhhaiiiii comellll to the max baju baby ni!!! Geram.
Rase nak beli sepasang setiap brand. Gituuuuuu ....
Bawak-bawak la tengok poket tu ye. Uhuhu. Budak tu baru 4-5 bulan kau dah meroyan tengok baju. Hoh. 

Semua House:
Kat sini pon ade pilihan gak. Ade satu kedai Gene Martino kat tingkat bawah. Baju-baju die memang cun jugak.
Kedai ni ade jual set famili. Bapak, ibu dan anak-anak.
So, kalau u olss memang nak tema sedondon, leh gi sini. InsyaAllah ade kaler dan size yang korang nak.

Tu adelah antara port femes untuk shoping raya.
Oleh kerna ofis aku beberapa tapak je dari Masjid India, maka aku tak menyoping kat tempat lain. 
Advantage gak untuk aku. Tak payah bersesak-sesak ari sabtu dan ahad. Sebab ari Jumaat memang rest lama. So, time tu laa aku spend time untuk cuci mata dan menerbangkan duit. Huhu.

Selamat bershoping! 

No comments:

Post a Comment

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...