Dec 16, 2014

Nasihat cikit ...

Tiap-tiap ari aku merempit ke ofis.
So, macam terdetik kat hati ni plak nak share sumthing pasal marabahaya di jalan raya. uhuhu.
Ape idaknye, boleh kate everyday (ecceh omputih)...aku duk perati gelagat driver, rider, passenger & pembonceng. 

Bahaya #1
Pagi tadi...actually ragam ni boleh kate 3-4 kali seminggu aku perasan.
Ok..pagi tadi nampak kakak ke makcik ker....duk main henfon atas moto.
Ohhoiiii...siap parking baekkk punya henfon tu kat belakang laki. Ahaha. Aduhaiiii Malaysian.

Suami akak punye la fokus tengok jalanraya takmo bagi eksiden. Tapi akak rilekkk layan henfon macam nak suh eksiden jer lagaknya.
Aku macam sakit hati ckit tengok gelagat gini. Konfim-konfirm layan henfon start kluar rumah tadi kan. Tak kose lah kan nak keluarkan henfon dari dalam beg di saat motor tengah bergerak laju kat hiway. Haaa...tu dia panjang aku bagi point. 

Kelakar laaa. Tah ape yang excited sangat sampai atas moto pon khusyuk. Kot ye pun penting, tak bole ke suruh laki akak stop kejap kat tepi jalan. Bukan nak kate aku baik sangat yer. Tapi aku takde la buat perangai bahaya gini. 

Bahaya #2
Kak..sayang sangat ke henbeg tu sampai takmo masukkan dalam box? Akak sayangkan henbeg ke nyawa?? Haaa...tu dia.
Masalah betol.

Elok jer terhayun-hayun henbeg tu kene angin. Akak ingat Malaysia ni selamat ke daripada peragut? Tak kakk...tidakkkkk...
Sekali peragut tarik itu henbegggggg, ngan akak-akak skali terhumban.
Kot ye box tu tak bole guna (positip thinking) peluk la rapat-rapat. Letak beg tu kat depan badan. BUKAN TEPI. Dah aku pulak yang risau tengok ragam orang. 
Ni kalau husben i nampak aku duk hayun beg atas moto, memang kene dah. Kene bebel. Pasal security on road, husben i memang tiptop. *puji skit. InsyaAllah nanti-nanti aku share lagi yer.

So, please kepada para pembonceng especially bini-bini/awek-awek/mak-mak/makcik-makcik sekalian, ingat eh. Ingat pesanku. Cehh. Toksah la nak tayang sangat beg Chanel u ols tuh. 

Safe drive.
Safe ride.

No comments:

Post a Comment

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...