Nov 29, 2011

Balik kampung

Lame btul tak hirup udara segar kat kampung.
Eccehhh...cakap macam kau orang KL.
Tak sedor eh i/c tuh kod 06? ....
Orang kampung okkk....cume tak duduk kampung jekk.

Ok la..ok la.....aku orang kampung.
Tapi mix ngan KL sebab duduk KL.
Ewwaahhh...nak jugak KL tu.

Last week aku balik kampung.
Jenguk orang kampung. 
Jenguk kambeng dan itik...............makcik aku yang punye.

Kampung aku takde la ulu sangat setakat Temerloh tu ...
Kalau ade kfc, kira maju laah.
Lain la ulu langat..ulu selangor...ulu tembeling...hee.

Kampungku.

Sape-sape yang mengidam sangat nak makan patin tempoyak, Temerloh is the right place!
Kompem tak nyesal punye!
Korang jangan terpedaya ngan citer-citer tahyul yang sampai rege 15 ribu tuh. Kabar angin je lebey. Propa btol. 
Rosakkan name baik kampung aku hokey! Marah ni...marah!

Bukan arr nak ngutok penjual-penjual ikan patin kat KL...tp kalau aku makan patin kat KL, konfem rase selut punye.
...tak selera. 
Susah woo nak jumpe masakan patin yang sepower kat Temerloh.

Jom blaja bahase pahang sattt.
Tapi yg paling aku expert adelah..... 
aok = awak
koi = aku
[huuuu! Tu yg slalu aku dgr]
Kalu hok bahase ulu-ulu tu...aku kene study dulu.
Lain la kalau dulu aku lahir kat sini...komfem korang takkan paham bahase dalam blog aku nih. 

baber = degil [penah dengar? haha. mcm 'bieber' je aku nengok]
gebor = selimut [haaa..hok nih macam glamer jek..]
kek nya = tetapi [bukan KEK ok...cth ayat: koi nak pegi Paris...kek nya takdek duit...] amacam?? best tak??
kohoit = lenguh [pehh....yang ni memang aku jarang dengar. len macam jek bunyik die]
habat = pengotor [word ni bole la digunakan untuk mengeji seseorang...]
berleming = berminyak
pedo'oh = bohong [ni biaseeeeeee.....]
polok = tamak [ooooo...baru aku tau]
ngercuk = ramai sangat [aduhh..makin berbelit nak sebuttt..]
Dan lain-lain...iskk...lame-lame aku yg pening.

Sumber-sumber di atas adelah dari sumber kamus yang boleh dipercayai.
Nak aku cakap loghat Temerloh ke? Hareemmmmmmm...
Tapi kakdang-kadang husben cakap....bile aku borak-borak tu..ade terselit loghat-loghat Pahang tanpa aku sedari.
Ekk? ye ke? 
Ewaaahhhh..tak nak ngaku lak.
Memang aku tak penah blajo, tapi ni sume gara-gara ter'influence' ngan mak bapak aku la niee.
Yela..mane tak tumpah kuah kalu tak ke nasik. Ye dak??

Nov 22, 2011

Ibu segala pingat emas!

Tahniah Harimau Muda!
Tahniah Malaysia!

At last, Malaysia berjaya mengekalkan pingat emas ..ibu segala pingat emas dalam acara bola sepak kali ke 2 berturut-turut dalam sukan SEA!
Lantak depa lah nak lempar botol kosong keee...
Nak blah dari stadium awal-awal ke...
Tak nak dengar lagu kebangsaan negara kita dimainkan kee...
Tak nak tengok bendera Malaysia dikibarkan ke....
Tak nak meraikan kemenangan Malaysia ke...
JANJI Malaysia dah menang!!
Itu yang penting.
Malaysia monang bosarrrrr walaupun dengan ketiadaan beberapa pemain utama yg mungkin bile mereka masok padang, jaringan bole jadik 6-1..!!

Woihhhhhh...ati sangat bunge-bunge.
Macam aku yang main kat padang malam tadi. haakss.

Dinner kasi awai. Sebab takmau miss permulaan game.
Jadinye, bli jek food. 
Kalau masak, amek mase. hihi.
Mujur ade pasar malam depan umah. Senang.

Start je game, aku dah terpekik terlolong.
Berapa kali kene sound ngan husben.

Masuk jek part additional time, bertambah kecut limpa aku.
Kejap-kejap mate aku kat tv....kejap-kejap mate kat laptop tengok FB.
Saje nk pantau komen-komen korang kat situ.
Yang mengutok...mengeji....memuji....

Oh ohh...akhirnye sampai ke penalti.
Mau tak penat korang main sampai 100+ minit ekk..

Oh yehaaaaaa...
Sorang-sorang sepak ke gawang gol.
Nerves die....rasa macam nak terkeluar pankreas.
Aku siap duk rapat-rapat ngan husben..excited punye pasal.
Kalau menang, leh hug. Aww.

"ishhhh...ape ni rapat-rapat...orang nak fokuss ni"

Lerrrr...die nih. 

Gol!!!!!!!!!!!! Sepakan Baddrol membuka mata duniaaaaa kepada Malaysia!!
Aku punye lompat...memang sakan.
Kitorang jerit tapi tak keluar suare. Err..cemane tuh ek?
Sebab kalau jerit, komfem-komfem umah kitorang jek yang riuh bagai nak rak.
Tak feel langsung. 
Aku duk tadah gak tinge kat luar umah...kot ade yang terlolong.
Taraakkk. Diammm.
Pehhhh..die punye feel macam tengok final dunia Malaysia lawan Spain.

Bila emcee announce juara, kedengaran suare player kite jek kat tengah-tengah padang tu. Mana penyokong dari tuan rumah???
Camni ke ehh korang hormat wakil negara yang datang kat tempat korang? 
Aku dok perati stadium...kosong!!?
Haihh...dah balek sume?
Tak profesional langsung ok!
Korang taknak hormat kitorang...tapi puak-puak korang jugak yang meramaikan negara haku.

Tapi di saat bendera Malaysia dikibarkan....bangge tak terkira....
Ecccehh...aku pon ikut skali letak tapak tangan kat dada sambil nyanyi lagu Negaraku.

Husben dah pandang semacam.
..."macam dia pulak yg tergolek-golek kat padang tadi..."

Err....agak-agak bole ke Indon-indon ni blasah LA Galaxy?

Nov 18, 2011

Pabila Harimau baham Garuda

Waaahhhh....di saat ini rakyat Malaysia sangat banggggeee dengan kemenangan pasukan Malaysia kite membenamkan pasukan Indon semalam. Skor: 1-0

Aku senyum-senyum kambing je bile dengar commentator tu cakap...

"Pasukan Indonesia menurunkan barisan pemain yang tidak glamer...mungkin juga tidak dikenali oleh rakyat mereka sendiri..."

huhu. Ini macam pon ada kaa..

Nak kutok-kutok skang, tak gune dah.
Mesia dah menang. Kami syukurrrrrr.
Gugur juga bulu-bulu Garuda malam tadi.

Urm..sangat berbaloi terjerit-jerit sama husben..
[errr...act, aku sorang jek yang jerit]

"oiiiit...dengar jiran sebelah laa..." 

haha..pedulik! Orang tengah excited.
Maklumla, area rumah aku tu baru lagi. Jiran blom ramai.
Kawasan sunyi.
Kadang-kadang bunyi alarm umah sebelah jek yang lebih-lebih.
So, sebarang bunyi-bunyian sebesar zarah pon mesti bole dengar punyaaaaa.
Ape lagi suare emas haku. 

Okeh....abih game, ati manyak sukaaa.
Ape pun, Alhamdulillah.
Malaysia menang!
2 more steps...kite monang bosar! yiha!
InsyaAllah.

Nov 11, 2011

Tarikh best datang lagi

Oh yeahhh....11.11.11.
Ada ape ngan tarikh ari ni?

1) Orang kahwen. [arini nikah....sok sanding..biaseeeeeeee..]
2) Orang beranak.
3) Orang sambut hari jadi.
4) Orang pindah umah [eeekk....pindah umah pon nak carik tarikh best gak ...]
5) Orang selebret ulangtahun kahwen
6) Orang malas nak keje [sebab ari Jumaat..] ha ha...

Tak best nak tengok status kengkawan kat FB ari ni.
Sume taruk pasal date 11.11.11.
Baek korang bace blog aku dari bace status FB ari ni. Huuu.

Rasa blessed sangat ari ni sebab jatuh pada hari Jumaat yang Mulia.
Ramai yang mendirikan masjid. Alhamdulillah.
Moga hari ni akan memberkati hubungan korang sampai akhir hayat. 
Amin.

Tapi paling best arini sebab ari Jumaat.
Oh..sangat suke hokeyy.
Semalam baru masok ofis...sok dah cuti balik.
Syiokkkkkkkkk maaaaa.
Heaven!

*misi sebenar adalah untuk membute...

Nov 7, 2011

Raye Haji & baby baru

Salam Aidiladha!


Hari ke-2 raye haji...
Hari ke-4 umur anak buah aku yang pertama.


Best tul tengok ade anak kecik kat umah.
Sonok layan..


Pegang baby?? Pass! [haha..]
Sendawakan baby? Pass jugak.
Basoh berak baby? Err..ckit-ckit la.
Cume satu jek aku tak ley buat ..............SUSUKAN BABY.
Kalu ley buat, memang name aku legend dalam book of records.


Ok, my sista pantang kat kuantan.


Ouhh...baru hari ni aku prasan baby ni hairy.
Ikot daddy dan atok die belah daddy.
[stetment melepaskan diri...] ha ha.


Mata sepet.
Yup...ikot mummy die.
Mate itam banyak dari putih.
Yup..ikot mummy jgk.
Suare halussssss.
Hok tu, aku taktau ikot sape.
Ikot famili belah daddy die kot.
Sebab belah-belah kitorg memang sore high-pitch gituuu.
Larik tune ckit.


COMEL.
Op kossss la ikot aku.
Eccehhh..yang comel sume kau yeeee...
Macam orang lain tak comel.


Lain-lain sign blom nampak clear lagik.


Nama baby??
Surprise sampai hari ke 7 katenye.

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...