Jan 31, 2012

Dah komplen baru jalan!

Ooo..mentang-mentang la rumah kitorang tak berapa nak Key El...kau shut down bekalan letrik kat sini yee.
Kau tau tak entrance nak masok umah aku tak berapa nak cerah.
Buleh eksiden baiiii.
Takpe-takpe...kau tengok la 5 tahun lagi.
Kalah Greenwood & Pantai Dalam! Hehh.


2 kali dah husben buat aduan rakyat.
1st aduan, kau ignore je.
Jangan sampai husben i jadik ijau sudaa..
Time tuh...aku tak mampu nak nolong. he he.

Nape nak tunggu sampai orang buat aduan?
Kau takde duty ke nak check kawasan memasing??

'oo..kawasan tu biasa la. orang curik kabel..'

Ekk?? Kau tau plak kawasan tu kabel slalu ilang.
Abih...kau tak nak buat ape-ape ke.
Tolong ganti baru ke...atau repair ape yg patut??
Takkan nak tunggu eksiden baru nak gerak?
Atau nak tunggu jenayah berleluasa baru nak datang jenguk? 

Ke nak suh aku heret tv3 gak?
Bab adu mengadu ni, aku serah kuasa kat husben jek.
Tau la cemane die nak handle.

So, lepas aduan kedua dibuat, baru depa tergedek-gedek wat keje.
Berlampu la jugak entrance tuh.
Lega bukan main.
Usul name untuk jadi ketua pemuda la kalau mcm ni.
Nak tak bang? Heh.


Semalam husben amik satu lagi borang aduan.
Aiyokkkk. 
Aku tak tau die nak adu ape lagi. haha.


Wait n c.

Jan 30, 2012

Siakap

Ok la...asik menempek makanan yang dijual kat kedai jekkk.
Sekali skali nak gak aku menempel makanan yang aku masak.


Ni baeeek punye request dek husben semalam.
Hentak-hentak kaki nak suh aku masak mende alah ni.
Kalau tak dapat siakap stim, mogok lapar! (ok...ayat rekaan semate..haha)


Didatangkan eksklusif dari dapor Chef Jija.
Taraaaa...! Siakap stim limau.
Amacam...ade serupa itu kedai tak?





'Buat slalu ye'


Ok bos!


Hasilnya...licin!




Tinggai serai ngan halia je.
Yang tu, tak nak plak makan yee bang.

Jan 25, 2012

IKEA

Orang cuti laye cineee...blog pon cutiii maa.

Tak balek kampung. Kompem karak jammed giler.
Tak pi holiday mane-mane pun. 
Tapi gi IKEA. Yang ni kompem best.
Kalau pegi, paling tidakk pon 1 brg dalam tangan.

Hubby: 'nak gi tempat paling best kat Selangor ni ke..nak gi IKEA?'
Aku: 'IKEA!!"

Hubby: 'nak abg banjer makan ikan bakar ke...IKEA?'
Aku: 'IKEA!!'

Hubbyi: 'nak tido kat umah je ke nak gi IKEA?'
Aku: 'IKEA!!'

haha.

Tapi jangan ditanye ..antara Paris dan IKEA.
Memang haru la kalau aku jawab pilihan kedua tu.
Logik ckit boleyy?

Addoiii la..cam sardin gak la pi IKEA ari tu.
Olang cine coti....olang melayu pulak ramaii maa.
Sosakkkk.
Dalam pale, memang panjang berjela list barang-barang okkk.
Seb baek aku tak kaya.
Kalau idak, memang 5 troli aku sumbat. 
Aku takleh tgk barang-barang kat sini, memang rase nak rembat semua.

Salah satu barang yang aku beli ari tu adelah mende alah ni ...


Sekali kene gelak ngan Mr Apai.
Dia kate 'setakat mende ni, kedai hindia depan umah pon adee..'

Ehhh..sukati aku la.
Aku suke!
Sebok.

Clear tak?
Tak clear...jom close up.



Ok la tu kaan.
Cap IKEA.
Bukan mahai pon stakat mende alah tu.
Tapi aku tau, husben pon excited kalau gi IKEA.
Mule-mule je kate takmau, skali masuk...die yg lebey-lebey. ha ha.

Jan 18, 2012

JJCM: Char Kue Teow sedap, Keramat

Peh...pehhh...
Aku memang admire char kue teow kat sini.
Sekali slurrp, rase nak lagi.
2 kali slurrp, tak kenyang agi.
3 kali slurrp, baru kenyang.
4 kali slurrp, baik kau keje situ. Ari-ari dapat makan free. keh keh.



perghhh! lihatlah kelikatan kuah-kuah itu. okk, teringat suda!
Tempat die tak la se gah mane pon.
Tapi gerenti bole menjamin kepuasan hati yang tinggi.
Dah macam promoter iklan plak. 


Side menu:
tauhu bakaq!


Okkk..nampak tak objek seakan-akan isi ikan kat belah kiri tu? Haa..tu namenye satar. Tak sempat eden nak snap time waiter anto ke meje sebab bile skali paling jek, licin dibelasah dek Mr hubby. So, hanye ini saje yang tinggal. Hehe.
Kesimpulan, memang SEDAP menjilat sudu!!

Jan 16, 2012

Tak suka kaunter McD ni!

Last Friday, jari-jari aku meronta-ronta nak tulih pasal ni.
Tapi ari Jumaat kaannn...tak baek nak kutok org. Hee.
So, better simpan dulu.
Arini baru nak kuar segala yang terbuku.

Time lunch ari tu, aku n few frens pi makan kat mekdi Jalan Tun Perak.
Alaa...depan LRT Masjid Jamek tu.
Kat situ seat memang full tak kira time.
Di waktu-waktu nazak seperti tengah bulan ni, memang agak pelik berbelanja di mekdi.
Tapi member dah mengidam [katenyee...] kite zassss la skali..he he.

Sampai kat kaunter, member depan aku order set mc ciken untuk dine in.
Aku tak tau la minah kaunter tuh memang pekak atau buat-buat pekak.
Biler turn nak amik order, mamat mekdi sebelah tuh leh bungkuskan order die.
Ehhh??? Bungkus??
Member aku terus cakap la...'makan la..bukan bungkus'.
Tahnye..aku pon dengar member aku tu cakap nak makan situ.
Aku betul-betul berdiri belakang member.
Mustahil aku yang pekak. Konfirm la minah tu yang pekak!
Die duk kat mesin cash tu..banyak la order die dengar belah kiri kanan.
Tah die dengar order sapa la tu...tu yang sampai bungkus membungkus bagaiiii.

Ok..part tu okk lagi.

Part kat bawah ni yang ni tak best...

Skali minah kaunter tu bebel daaaaa.
Aku rase nak pelempaaangggg!
Ikot ati, memang aku nak humban je die dalam kuali goreng french fries tuh.
Bior hangus dalam tuh.
Seb baek tak sampai ati.

'kejap kate makan..kejap kate bungkussss...bile dah bungkussss baru ckp nak makan pulaaakkkk!!'

Ehh??!!!!!!! 
Kau ckp mende-mende tuh depan customer lain ok!!
Tune suara dah la tinggi.
Skang nih member aku customer. 
Even customer kuang hajo pun, kau kene treat baek-baek.
Ni kan plak kalau customer tuh memang btoi dan kau salah.
Aku stare muke die sampai aku  dapat order aku.
Oh? Tau takot?? 

Kalau ikotkan panas hati, aku nak balas jek.
Tapi malas la nak layan orang tak betul mcm tu.
Lebih afdhal aku ngappp mc ciken aku tuh dari aku bertekak ngan budak yang takde nilai-nilai etika sebagai pekerja.
Dan lebey tepat lagi, budak yang takde attitude!

Ingat nak band je mekdi tuh.
Tapi bile pikir balik, takkan 24/7 die ade kat kaunter tu kannn?????
Takpe-takpe, kalau die ade kat situ, aku larik gi kaunter lain.
End of story.

Panas...panas jugak...mc ciken tetap abih.


Jan 11, 2012

JJCM: D'Manggis, Kuang

Semalam pi celebrate besday aku kat stimbot D'Manggis Sg. Buloh.
Errrmm...sangat selesa dan best!
Thank u hubby!
Nanti nak pow lagi. Ha ha.


Tempat die sangat cosy.
Seafood sgt ok!
Ade eskrem keladi...tu paling penting.


This place divided into 2 parts.
Satu part for stimbot..satu lg part like nasik-nasik goreng dan lauk-lauk campur gituu.
Errmm...udang, ketam, sotong sume sangat lah fresh.
Masing-masing macam orang tak makan 3 hari.
Simpan ruang dalam perot...baru best nak melantak kaann.


kalau nak stop by, silalah carik signbod ini
masok2 je....'waahh...cantekk...'
Masa itu emas!
Terus zasss ambek lauk pauk mentah untuk di bakar dan direbus.
1st skali aku amek....cam bese....kulat! ha ha.
Pastu baru lauk pauk lain.



tu dia....fresh-fresh! lupe plak nak snap lauk-lauk seafood.


Bile cek balik atas meje, macamkan 20 org yg makan.


Tapi bakar membakar ni memang keje husben.
Aku maleh.
Mane yang dah siap, aku cekau.




nyammmmmmm!! meleleh tak air liur korang??
Perot udah kenyang, malas nak bangun okkkk.
Melantak tak hengat sampai Maghrib.
Ok laaa...gi solat dulu.
Ohh...tempat solat pon selesa.


surau yang bersih & selesa untuk solat. thumbs up to owner!


Abih solat, sambung makan lagi. 
Blom surrender.
Husben masih mengaut ape yang dirasakan mampu ditelan dek perot. 
Aku hanye bole telan eskrem dan beberapa keping kulat jee.
Ohh...Alhamdulillah. Sangat kenyang.


Inilah hasilnya...


tak sanggup nak snap sudut lain. tak snonoh rupenye.


^_^



Jan 9, 2012

HB to me :)

Hepi Birthday to me..09/01/2012.
Genap ler umor aku 31 tahun.

Aku tak rase tua pon.
Malah lebey muda. Hehe.
Sebab kalau aku cakap umor aku 18 taun pon, orang tetapppp akan caye.
Alhamdulillah. He he.
Even orang cakap aku anak bongsu pon...aku ngaku jek.
Orang tetapppp caye jugak.

Pagi tadi kat ofis dah dapat surprise besday cake dari boss dan ofismate.
Thanks korang!
Kek sangat sedappp!



Mmm...saat-saat umor dah meningkat ni, diharapkan dapat juga meningkatkan amalan untuk dibawa ke 'sana' kelak.
Terasa malu pabila melihat anak-anak kecil lebih banyak mengaut kebaikan di dunia untuk menampung bekalan di akhirat.

Ya Allah..Kau berilah Hidayah buat ku dan hamba-hambaMu yang masih berupaya menghirup udara Mu di dunia fana ini...Aminn.

Ok, time to go home.

Mmm...nak claim adiah ape kat Mr Apai eh?

Cadangan...cadangan...

Jan 4, 2012

Selamat Tahun Baru 2012

Lamenye tak update blog ni.


Ok, rasenye masih blom terlambat nak wish 'Happy New Year 2012'.
Setelah mencutikan diri dari bekerja selama seminggu ni, semalam baru aku masok ofis dan berkesempatan nak cek blog.
Emm teruja melihat fail-fail atas meja.
Semangat ok! Semangat! Keh keh.


Biler tibe taun baru kaan..sume dok pikir azam baru.
Bagi aku...kalau sesuatu yang kite impikan tu tercapai, Alhamdulillah.
Kalau tak tercapai taun ni, cube lagik taun depan! InsyaAllah.


1st thing 1st, nothing much on this 01.01.2012.
Tapi 2 orang ofismate aku dapat new year baby :)
Congrats to them both!
Dua2 baby boy. 
Timing baekk punya. haha.


Bilerkah saatnya aku nak dapat baby pulakk?
Doakan lah semua ye.
Kalau ada rezki taun ni, Alhamdulillah.
Kalau belom rezki, InsyaAllah lain masa.
Allah tahu apa yang terbaik buat aku.


Happy New Year!! Peace.

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...