Oct 28, 2011

Sabah

Sorang member tanye aku pasal trip ke Sabah.
Nak gi haneymoon barangkali.
Tetibe aku teringat kenangan terindah [cheewahhh] besama-sama husben satu tika dulu. hakkkss.

Aku sangat-sangat suke gi sane.
Cume food die mahai ckit..duit cam ayerrrrr.
Tapi tak kesah laa...janji enjoy.

                         Ni namenye Poring Treetop Canopy Walkway.

Nampak org depan tuhhh??
Haaa..tu tourist jepun.
Dalam tour pakej aku tuh, ade 4 puak tourist.
Jepun, Korea, Australia [kalau tak silap aku] & MALAYSIA...[hahaa...aku n Mr Apai la tuuuuu]
Dalam tour van, kitorg diperkenalkan each other by kakak tour guide tuh.

'...they are from Japan...two here are from Korea...back there are from Australia....and the couple there from Malaysia...'
haha...sengal. Dah la dok Malaysia, sekali introduce...dari Malaysia jugak. Tak bley blah. 

Abih ber-canopy walk, sesi merendam kakiiii
yehuuuuuuu!

Poring Hot Spring.




Nampak plaster yang bertepek di ibu jari kaki itu?
Ni semua gara-gara yang aku tak tau ade sesi jungle trekking dalam pakej tour ni.
Jadi, hamba pon belasah pakai sandal bertutop. 
Dah lerrrrrrrr sandallllll...bertutop puleeeee. 

Maka melecet! 

Tak syiokkk btoi la nak ber-trekking. 
Spoil.

Untuk mengelak ke'spoil'an ituuu...jom ke pantaiiiiiii...
yehuuuuu!
Pantai ini sangat cantekkkkk. 

Karambunai.




Oct 27, 2011

JJCM: Ana Ikan Bakar Petai, Bangi

Lokasi: BANGI.

Perhhh…dengar name jek aku dah terliuq.

Meleleh ok.

Baru 3 minggu beroperasi. So, no wonder ramai org.

Malam tadi gi lepak sane sama wa punye famili.
Takpelaahhh..jauh ckittttt..janji dapat melahap ikan bako. Lame dah tak pekena.


Menu:
Ikan Siakap + petai [untuk geng lelaki]
Ikan Jenahak + petai [untuk geng pempuan]
Lala masak pedas [menu WAJIB!] wajib juge irup kuahhh
Sayor camporrrrrrr
Kerabu mangga
Telor dadar
Kopok lekorrrr

Ok, skang dah hampir lunch time. Sume menu yang disebutkan sangat2 menyentuh perasaan.

Tempat tuh senang jek nak carik.

-à dari tol sg besi tuuu..korg masuk tol Bangi. Pehtu ade roundabout, amik kol semilan. Belah kanan dah bole nampak kemeriahan Ana Ikan Bakar. Die jekk yang lip lap lip lap kat situ. Korg kene wat uturn kat depan ckit. Parking? Carik sendirik.

Selamat makan!

Uwaaaa..teringat ikan yg tinggal tulang semalam! 

Oct 24, 2011

Surprise!

Baru 4 ari lepas aku celebrate anniversary aku.
Semalam dapat pulakkkk surprise anniversary cake dari husben!
Plan yang sangat tidak tahu menahu dek aku. 
Clueless okeyy.

Sangat sukeee...suke…suke…! [geletisss]

Taraaaaaaaaaaaaa ...!


Tenkiu kepada husben yang sangat cemerlang dalam misi men’surprise’kan aku. Tak lupa pada kak Nurul & Boy [husben kak Nurul] yang bekerjasama dalam membentuk komplot ini.

Tapi takpeee...i suke komplot yang baek. 
Awww! Haaaksss.

Oct 23, 2011

JJCM: Sate Sri Subang

Ok,1stly bukan kat Subang.
Lokasi: Kuang sajeeeee. [Senang recognize. Sebab tepi jalan. Pastu banyak kete parking kat situu]

2ndly, sate die sangat sedap!

Aku nak rekomen kat anda-anda sume supaya cubalah sate iniiiiii.
Tak tipuuu. Sedap.
Kalah sate Hj. Samuri. 

Ok, sate tak sampai lagiii....air dah abeh.
Punyela lame nak tunggu. Full house beb!

"Bang...sate lambat lagi ke?"
"Kejap yee...ikut gilirann'

Ohh..ok.
Tengok kat kaunter, nahhhh kauuuu..berbondong-bondong plastik orang nak tapau.
Jadi, pada firasat aku..."sate kat sini sangat sedap seperti yang digembar gemburkan"
Berbaloi lah kottt tunggu.

Sebaik sate sampai, 4 orang [ekor] piranha yang sedang kelaparan terus menyambarrrrr..termasuk aku, piranha comel. haaakss.

Emmmm..mmmmmmm..btol. btollll....sangat sedap.
Tak payah abihkan minyak kete jauh-jauh nak carik sate.
Sini pon hadoooo.
Sangat-sangat recommended.

Nak bawak Ma aku datang sini lah.
Sebab bagi die, takdeeee sate lain di dunia yang sedap selain sate Zul kat Kuantan feveret die.

Sebelum ni, aku penah bagi Ma aku makan sate Melaka [bukan kat Melaka tapi kat Gombak jek].

"Emmmmm...sedap. Tapi sedap lagi sate Zul"

Aiyakkkk! Semput. 
Ma sorang jeeeee yang kate sate Zul sedap.
Nanti nak bawak Ma makan kat sini pulak.

Dah ready jawapan nak bidas nihhh.

Ikan

Ahaaaa...aktiviti menambah ikan dalam akuarium di hujung minggu.
Mane takkkk, beli..mati..beli matiii..kaya tokey ikan di buat kitorang.
Kalu berkira-kira, duit beli ikan dah same ngan rege nak beli 1 lagi rumah.
Tapi takpeeee..duit husben.
Die beli...aku tukang bagi makan kat ikan[kadang2].


Ingat lagi duluuu...mase mule-mule terjebak dengan mende alah ni..aku sama husben duk tenung akuarium sampai sudaahhh. 
'Ghalik' kate org ..[ehh...tul ke spelling cenggitu]

Siap parking bantal depan akuarium duk mendagu tengok ikan.
 
Ikann...ikan....bertuah la kau.
Mase Mr Apai kenai aku dulu, takdeee pun die tenung aku macam tu.

Jom enjoy tengok ikan-ikan yang berada di kedai smlm.

                             Ini ikan tetra [kurang jelas. harap maap]

                          Ini pulak gapi[spelling baku]. Sangat cantekkk

Dua-dua ni feveret ikan husben dan aku. 
Dan ikan ni jugak lerrrr yang beli...mati...beli matiii...
Apesal korang tak idop lame yee?

Ok, sila saksikan akuarium kat rumah kitorg


Canteekk?? 
Banyak kitorang beli ikan smlm.
Tapi pagi ni aku tak tau mane pegi.
Muskil.

Oct 20, 2011

20.10.2011

Ape kene mengena idup aku dengan tarikh itu??
Oh...sangat bermakneeee.
Tarikh ini sangatlah penting sebab ia mengingatkan aku yang rupenye aku dah jadi bini Mr Apai selama 4 tahun daa.

HAPPY ANNIVERSARY MR APAI! SGT SAYANGKAN KAMU.
[mau pow Mr Apai malam nihh. hnnsss..hnnssss...! tp di mana ya? Jap lagi aku pikir]

Arini ni nak jadi budak baik dan budak comelllll…[meluat]

‘Di dalam rumah tangga jangan mengharapkan kesempurnaan pada pasangan kita. Bunga yang kita berikan, jangan mengharap bunga sebagai balasannya. Tetapi apakah kerana tidak mendapat balasan lalu kita berhenti menghulurkan kebaikan? Jangan! Fokus pada tanggung jawab – sebagai suami atau isteri kita dituntut oleh syariat untuk melaksanakan tanggung jawab. Tunaikan hak pasangan kita itu lebih utama daripada kita menuntut hak kita’.

Amat touching.
                                     Gambar tangan cukup laaah

Ok, nak layan jiwang kejap. 

Oct 19, 2011

Kalau SLOW, ke kiri pleaseeeeeeeeeee....

Korang rase, pemandu lelaki lebih cekap berbanding pemandu pempuan ke?? Mana bukti? Mari tunjuk padaku. HAHA.

Orang cakap pemandu pempuan ni teruk. Walaupun aku pempuan, aku agak sokong juge la pendapat yang satu ni. Sebab memang slalu aku jumpe ladies driver yang tersangatlah slow. Kekadang tu, aku slow la jugak (ikut keadaan laa), tapi takde la slow sampai aku makan jalan belah kanan yang sememangnya disediakan oleh kerajaan untuk mereka yang nak melaju.

Lets cekidaut sebab-sebab yg boleh membawa kepada eksiden terutama dek driver pempuan DAN AKU SENDIRI PERNAH MENGALAMINYA depan-depan mata:

1) Tak bagi signal kiri dan kanan – hok ni memer aku hangen seantero badan. Takkanlah u all ingat aku akan tau yang kau nak masuk simpang maner. Kalau kete kebal aku TERcium bontot kete kancil kau…takpe lagiiiiii. Sebab kete aku masih in gud condition. InsyaAllah lah. Tapi kalau kete kebal aku TERcium bontot kete ala-ala bugatti kau??

2) Bawak slow kat lorong kanan – makcik, sini bukan oversea ok. Jadi tolong ke kiri bile dah nampak labi-labi lebih laju dari makcik. Biler aku cucuk, makin slow kau bawak. Pastu terjengah-jengah kepala kat cermin depan tu nak tgk aku. Ehh?? Sape salah ni? Makcik ke saye eh?! Tapi die punye pandangan macam aku yang salah.

3) Makan jalan – haaaaaa…yang nihhhhh memang aku over tak tahannnn. U all nampak tak ade 2 lanes? Jadi, pilih la satu. Tapi kalau kau rase kau slow, kau patut pilih belah kiri yeee. 


Makcik-makcik dan kakak-kakak, tolongla hormat pemandu lain ye.

Sebab tu kerajaan sediakan 2 lanes. Belah kiri untuk yang slow, belah kanan untuk yang laju. 

Sekian, untuk kelas ujian pemanduan hari ini.

Oct 18, 2011

JJCM: Bbq Land, Kuang

Tetibe nak citer pasal satu tempat makan stimbot kat area rumah aku ni.
Best jugak...harga sangat berpatutan.
Tempat mkn okey. 
Ala-ala romantik sbb lampu die suam2 jek. 
Tapi disebabkan pegi sama orang2 yg dah macam 3-4 ari tak makan, maka keadaan romantik bertukar menjadi keadaan haruuuuuuu biru. 


Sesampainye di sane....parking sangat full walaupun esoknye keje!
Mr Apai dgn selamber memarkingkan kete kat porch rumah ntah sape tah...
Dah...situ jek kosong. Belasaaahhhh...


Berbalik pada tajuk entry aku, food die tersangatlah2 ok.
Aku suke. 
Satu bende yang aku takleh miss untuk menapau ke meje adalah kulat. Ek eleehh...kulat? Cendawan la.
Ape de aku kesah?? 
Di saat-saat aku duk khusyuk menapau kulat, boley makcik sebelah aku dok perati sampai bulat2 mata mcm die tokey kulat. 
Ape de aku kesah??


Ohh...seperti mau ke toilet.

Ade toilet ke kat tmpt2 macam ni?

Oh yee….di hujung saneeeeeee. Pantas aku berlari2 anak [cam ayat novel kann?]

Errkk???!!!!!! [ok, ati tak sedap]
Aku tau tu toilet. Ade 2 toilet. Satu hok cangkung..satu hok dudok.
Aku pilih hok dudok walopun ati meronta2 nak gi toilet yg satu lagi.
Nape yang tu? Sebab tu yg PALING ‘kosong’.

Nape yang satu lagi tak kosong? Sebab hok tu terdapat pekerja2 indon/bangla bagai di dalamnye yg sdg mencuci pinggan mangkok cawan mawan sume.
Cuci pinggan dalam toilet?? 
Ok, tutup mate jek.
Sbb aku datang nak makan! [dalam pale otak sedaya upaya mengingat segala bagai lauk pauk sedap yg ade di luar toilet spt udang, sotong, daging dan KULAT]

Dalam toilet?? errrrrrrrr…
Boleh dgr segala bala bunyik periuk…akibat dari pembinaan toilet menggunakan zink saje.
Mata melilau melihat persekitaran toilet. Ehh??? ade lobang kecik?
Cuak sudah.
Tak tahan hokey. Flushed! Siap.

Kluar toiletttt ….
Chaissss! Satu lagi pemandangan yang tak sopan dipandang.
Pekerja2 sedang men’chopped’ daging2 utk dihidang sbg lauk stimbot.
Lokasi men’chopping’?? Tepi toilet.
Toilet lagiiiiii ..
Level selera down.
Demi tak membazirkan duit Mr Apai..aku santap jgk lah. Ape der nak pikir sume2 tu.
Positip ok! Sesungguhnya diorang dah basuh lauk pauk mentah tersebut sebanyak 7 kali air bersih.


Makan!!
Ok, mmg sedap.

Oct 16, 2011

Mencari rete karun di tgh2 key el yang jammed!

Event mencari rete karun ni berlaku smlm. Around KL jek. Tapi die punye terik...die punye challenges...mmg 1st class!! Mentang2 la name kau 'Cabaran Pahlawan'...cam pahlawan kitorg dibuatnye. Seb baek je xdek merangkak bawah durik2..

Orite...start berkumpul kat Kem Wardiburn Setapak. [see...? nmpk tak nape aku ckp seb baek xdek acara merangkak bwh duri.] Sblm kol 7 kitorg da sampai. Eh??! ingt kitorg 1st team yg sampai. 

Sblm flag off, memacam acara ade. 
Ade band [live hokey..] sasa2 n kacak2 juge abg2 askar ini. Ok, aku dah kahwen. 
Ade 'tarian' ape eh name die? Yang pakai cawat tu..yg ade pegang pedang real tuh sambil geget2. Iban? Melanau? Takpelah..xpyh jwb. 
Aku pun x sanggup nak ingat balik kejadian tuh sbb penari2 tuh pakai suar pendek ala2 spender je. Terserlah peha2..ouhh aurat tuh. Tapi TERtengok jgk sbb tu je yang clear.


Mari berposing dengan muke yang konfiden menang!


Flag off!!!! 
Kitorg berlepas kol 8.12 am. Maknenyee...kene ade kat TUDM (tmpt penamat) kol 1.12 pm. Whattt?? 5 jam je? Macam tak ckup mase ok. Biler korg lalu lalang kat Jalan Parlimen...masuk Jalan Duta..pegi Bangsar....singgah TTDI...masuk lak Kota Damansara..zassssssssssss Jalan Klang Lama on Sabtu? Agak2 korg jem ke tak eh?? Tak pyh jawab lagi.


Tapi takpeeeeee. Semangat sangat membara. 
Hampir2 nak migrain dibuatnye. 

Sharp kol 1.30 kitorg sampai kat TUDM. Disqualified ke?? 
Ohh..tak. Seb baek.
Sampai2 terus serbu lunch.Mau tak??
Dari pagi mkn sekeping karipap jek. Tgh2 cari rete karun, telan roti perisa kacang merah yg aku rase mase tu dah xde rase. 
Rase nak menang jek. hakkks. 


Lunch?? Laparrrr...tp tak selera. [ngengada je kan. satu..sbb dah penat sgt. dua...sakit pala..rse nak muntah. so, conclusion..tak selera makan] 
Tapi jamah la jgk sbb takmo kecikkan ati penganjur. Lerrrr....ade ke penganjur kesah ko tak makan?] belasahhh...nasik tomato ye sume. Sama ayam kurma. Sama telur sambal...sama acar timun...


Oklaa..kitorg bajet menang. Haha.
Klakau giler statement. Sbb bajet jwpn sume MACAM betol. 
Sesungguhnye MACAM itu adalah perasaan ala2 halusinasi saje.
Soklan 1-7...2 jek salah. [bole tahannn.. haha]
Soklan 8-17...1 je tak tepat. [see?? sbb tu rase MACAM bole menang]
Soklan 18-26...4 salah. [errrr..ooo..ptt la tak menang..]
Ade lagi...soklan 27-30...sume salah. [oh ok..aku tau punca dah]
Tapi dalam sesi duk menjawap soklan ni, ade cabaran lain yg kitorg kene buat. 
Aku mls nak citer sbb dah kalah. haiskkkk..


Ok, tak jadi hal.
Kalah takpe. Janji enjoy. Lupe lak nak mention...dalam team aku ade Mr Apai. Sangat2 berterima kasih kat Mr Apai sbb die seorang pembace tulip & penunjuk jalan yang sgt terer! 
Love you! 
Ewaaahh..

Oct 13, 2011

Mukaddimah

Nape mukaddimah?
Sbb ni blog baru aku slps aku mendeletekan blog lame. Blog lame dulu dah berkurun tak update. So, aku rase mende2 alah dlm tu sume dah tak up to date. Dengan senang ati...delete je! :) 


Banyak jugak blog2 yg aku bace memberikan aku inspirasi untuk aku start ber-blog balik. Tapi hok ni aku tak tau la plak berapa dekad leh bertahan. Kalau agak2 dah tak mau update, aku delete lagi. 


So, aku rase tu je lah mukaddimah aku. Name pun mukaddimah = pengenalan.


Adios!


Bismillaahirrahmaanirrahiiim..
Selamat membace semua.

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...