Jul 31, 2014

Back to ofis

Selamat Hari Raye!


1..2..3..4 orang je ade kat ofis arini..termasok aku.

Ohoiii...pi la cuti lagik.
Bakpe datang ofis??!


Aku gerak dari Temerloh pagi tadi..straight ke ofis.

Tinggalkan Wafa kat mak dan ayah aku sebab babysitter cuti lagi.
Harap-harap die ok la...huhu.
Kejap-kejap aku call mak aku. Kesian gak kat mak kalau-kalau die meragam.


Adoihhh...taktau kenapa since pagi aku rase macam ni.

Fenin pala, sakit perot...nak muntah. Adoii adoii!!
Tak sedap badan je rase ni. Uwaaa..tak best sungguh macam ni.
Ingat nak berjimba-jimba kat ofis time orang takde ni. Skali melepek aje kat meja ni. Haaa..tu laa...niat tu tak baik.
Sedap je aku tido tadi. Ingatkan lepas tido ok dah.
Rupanya tak kurang jugak. Still rase macam pagi tadi...
Arrrr..nak muntahhhhhh ....angin ke ni??


Ok lahh baii.

Nak melepek lagi.
Siyes tak larat.
Later aku story mory pasal raye.

Jul 25, 2014

Jumaat. 27 Ramadhan

Last day shopping sebelum balik kampung petang ni. 
Ade hati lagi nak shopping kan. 
Haruslahhhh kalau barang blom complete. Ade la few items lagi yang aku nak sambar.

Barang nak balik kampong lom setel jugak.
Ingat nak hangkut je trus beg bawak masuk dalam kete, ambik Wafa dan blah. Tapi baju-baju masik berselerakan dalam bilik tu.
Pagi tadi duk pilih-pilih baju mana nak bawak...skali Wafa bangun tak tido-tido pulakkkkkk.
Hai lahh anak..kul 4 die bangun nak main. Drag sampai sahur. Kol 6 baru tido. Ibu sempat pack ckit je barang, die dah bangun balik sampai laaaaaaaaa kul 7. Uhuhu.
Phew...phew...mencabar. Nyesal tak pack barang awal-awal. hehe. Nyesal kemudian tiada bergunaaaa.
Petang ni balik umah, pack barang dulu baru ambik Wafa.

Ade insiden pulak berlaku nak dekat-dekat raya ni.
Dugaaaannnn.
Tapi takpe...aku tunggu sampai petang ni. Kalau takde jugak, aku post kat sini. Geram nih...geram!!
Diharapkan orang yang berkenaan bertanggungjawablah. 

Yang sedih & keciwa sangat,
Aku.

Jul 23, 2014

Aku punye tempat shopping raya

Mak aihhh..berduyun-duyun manusia kat jalan masjid india dan jalan tar sempena nak raya ni.
Tak payah lah nak buat terkejut sangat ye. Macam tak biase pulakkk.
Ape taknyee...bukan org KL dan Selangor pon datang shopping sini. Mau tak sumbat??
Aku? Ofis aku memang kat sini je. Pi kat tingkap, dah nampak masjid india kat bawah. 

Jakel Jalan Masjid India:
Full house!
Nak-nak time die buat hepi hour. Hnnssssfff...berebut-rebut duk capai baju nak harge murah.
Dia announce dulu nak buat hepi hour. Pastu die suh kite pilih baju. Dalam few minutes, die announce. Dah pilih baju, silalah bayar. After 10 minutes, no more hepi hour. Udah bayar, baru bole tukar size dan kaler. Bijak kan? Hewhew. So, korang tak payah pening kepala nak pilih size dan kaler time die announce tu. Korang grab je mane yang tercapai dek tangan. 
Every year jakel buat macam ni. One way to attract customer. Ok..good. Tapi jakel ni keluarkan baju yang sama design dalam kuantiti yang banyak. So, peluang untuk kite sedondon dengan orang lain adelah sangat tinggi. 
Btw, kat jakel korang bole dapat banyak pilihan jugak. Dari baju melayu, sampin, baju kurung, peplum, jubah dan baju budak-budak. Cumanya nasihat aku, sebelum korang grab, bayar dan bawak balik umah, check dulu item yang korang amik tu. Coz dari pengalaman aku, some item dah tercemar.
I mean, ade jahitan tak kemas. Manik tertanggal. Kesan kotoran. Benang tertetas. Benang tercarik. Ok? 
Alaa...korang bole habihkan mase berejam duk belek baju, takkan nak belek kecacatan kat baju sekejap pon tak bleh kann..kan. Kang korang jugak yang nak pakai baju tu.

Bazar Jalan Masjid India:
Korang tau tak bazar masjid india dan jalan tar ni bukak sampai sahur?
Taktau nak tdo ke korang korang yang bershoping ni? Huhu. Orang yang menjual dah sah-sah tak tido sebab keje diorang memang meniaga. Sampai kul bape pun diorang bukak kedai, esoknye diorang bole berdengkur.
Aku tak pernah lagi la pi jalan tar dan masjid india kul 3-4 pagi. Dapat harga murah ke eh? 
Setau aku, esoknye nak raye baru harge turun kaw kaw punye.
Bak kate orang jakel, harge junam ke bumi. Hihi..
Bagi aku, kedai-kedai kat jalan tar dan masjid india ni sameee je tetiap tahun. Situlah port kuih, situlah port baju, situlah jugak port tudung dan shawl segala. 
Harga? Selama dalam pemerhatian aku, harga kat bazar agak murah sedikit dari biase. Ade jugaklah yang standard. 

Bile ade bazar dan jakel pulak buat harga junam ke bumi, kedai-kedai lain turut dapat tempias gak.
Harussss turun harge juger.
Jadi, kepada korang korang yang masih belum cukup kelengkapan rayanya, meh arr datang jalan masjid india dan jalan tar.
Komfem tak keciwa. Sebab harga memang junam.

Sogo:
Selain jakel, bazar jalan masjid india dan jalan tar, sogo pun jadi sasaran gak. 
Sale sale sale!!!
Aku shopping baju Wafa kat Sogo last week.
Alahhhaiiiii comellll to the max baju baby ni!!! Geram.
Rase nak beli sepasang setiap brand. Gituuuuuu ....
Bawak-bawak la tengok poket tu ye. Uhuhu. Budak tu baru 4-5 bulan kau dah meroyan tengok baju. Hoh. 

Semua House:
Kat sini pon ade pilihan gak. Ade satu kedai Gene Martino kat tingkat bawah. Baju-baju die memang cun jugak.
Kedai ni ade jual set famili. Bapak, ibu dan anak-anak.
So, kalau u olss memang nak tema sedondon, leh gi sini. InsyaAllah ade kaler dan size yang korang nak.

Tu adelah antara port femes untuk shoping raya.
Oleh kerna ofis aku beberapa tapak je dari Masjid India, maka aku tak menyoping kat tempat lain. 
Advantage gak untuk aku. Tak payah bersesak-sesak ari sabtu dan ahad. Sebab ari Jumaat memang rest lama. So, time tu laa aku spend time untuk cuci mata dan menerbangkan duit. Huhu.

Selamat bershoping! 

Jul 18, 2014

MH17 pula...

Media, blogs, fb, twitter...semua tengah hangat bercerita pasal MH17 yang dikatakan terhempas. Ade yang kate ditembak. Mana satu sumber sahih, kite tunggu jer.

Mende-mende gini tak boleh nak buat spekulasi dan andaian ikut suka. Kesian kat famili mangsa kalau cerite sensitif macam ni diputarbelit. 
Allah...Allah...sedih sungguh aku baca kisah tragik ni.
Kisah MH370 belum habis disiasat, timbul pula kisah MH17. Kepada ahli keluarga mangsa, hanya doa yang dapat diiringi. Takziah.

Oh ye, kapten MH17 tu jiran sebelah umah boss aku.
Boss aku tak datang ni. Pi jenguk famili kapten tu.
Moga mereka semua tabah atas dugaan ni.

Aku takmo komen panjang-panjang.
Sebak ni..nak raya.
Debor jer rase nak tau angkara sapa.
Moga ade hikmahnye pemergian mereka dalam bulan Ramadhan dan hari yang mulia ni. Al-fatihah untuk mereka yang beragama Islam.
Moga roh mereka dicucuri rahmat.
Amin.

Jul 17, 2014

Wafa balik Pasir Putih

Last week kelik klate, kampong husben.
1st time Wafa balik sini. 
Aku suka buka posa kat klate sebabbbb kuih muih die. Hihi. Sedap.
Paling ku suka kuih akok.

Wafa tetibe leh niarap ari Ahad tu. Ahahaha...suka..suka..suka!!
Ohoooo...cari port klate yer nak niarap. Ibu dah save the date '13 Julai: 1st day Wafa niarap' Ngeee...
Cuma tangan tu je tersepit lagi. Marah-marah nak lepaskan tangan. Kiut..kiut...kiut!
Tapi kann..lepas-lepas tu Wafa dah macam malas nak niarap. Hamvoiiii...dah terer niarap sekali, dah takmo buat dah ye. Biaseeeeee niii .....biaseeeeee die ni ....

go go go Wafa! ... ^_^

Petang tu we ols berbuka posa kat luar.
Arabic cuisine. Adik ipar aku punye arrangement ni.
Sangat ok food die. Ape ke nama die... A.M Tarbush kott.
Nasik ok...lauk ok..dessert ok.
Yang tak ok tempat die. Sempit sangat. Nak sumbat punye pasal kot. Katenye banyak tempahan. Tu yang main rodok je kerusi meja bagai sampai nak lalu pon bersentuh montot segala. Aiyaa.

nasik warna warni ...heh.
lauk die hayam...kambeng...

kebab tu yang best!

ni ape tah nama dieee...macam roti pita ni.
dalam die ade isi ayam dan salad.
lagi ade pasta...cakes...salad buah....kuih muih.


Esoknye we ols pegi jenjalan rantau panjang.
Tapi tak turun pon sebab panas sangat. Aku malas nak usung Wafa tengah-tengah panas ni. Kang demam susah.
Rupanya Rantau Panjang terbakar yerrr. Aku taktau punnnn lahhaiiii.
Kedai yang tengah-tengah tu abih sume licin kene jilat dek api. Tinggal rangka kayu jek. 
Heran gak..kedai-kedai tu move ke mana. So..kitorang buat car tour nak cari kat mana derang pindah. 
Ohh...ade...ade. Terkebelakang ckit. Kalau shoping time gini memang best woooo. Orang tak ramai langsung sebab ari koje. Kompem tak berlaga siku dan plastik. Kitorang je yang cuti. 
Petang tu buka posa kat umah jer. Sebelum gi Rantau Panjang tu, kitorang dah tapau ayam percik dulu. Ayam percik Kak Jah ni memey femes. 
Hmm...sedap..sedap. Gud bai ayam percik Yati. Welcome ayam percik Kak Jah to the family. hahaha.

muka fenatttt baru balik dari kampong.
Wafa so goooood girl dalam kete. 
mmuuahhxx!

^_^

Jul 11, 2014

A gift from Pru :)

Tetibe semalam aku dapat parcel thru gedex.
Eh ehh...ape ni?? Aku rase aku takde online shop pon dalam mase terdekat ni. Ehehe..macam slalu jerr wat koje online ni kan. Ahaha.
Belek punye belek, nampak word Prudential kat sticker parcel tu.
Oh okkk...dari Pru. Tapi...apakah?


Ok, marilah bukak parcel.
Aku pegang-pegang dulu...konon-konon nak teka ape die.
Besar. Berkotak. Hmmm...
Jeng jeng jeng ....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Comelssssss!
Thank You Prudential :) :)
Thank You my wonderful agent!
Dapat sampul raya lagi.

Ni hint suh aku sign up untuk baby ke? Ahahaha.
Aku akan sign up jugak nanti tapi bukan sekarang. Soon. Ehehh.
Siap ade tulih 'PRUDENTIAL'. Aku pakaikan kat rumah ajer lah eh? Ngeee.

^_^

Jul 2, 2014

First time posa ade baby

Alhamdulillah, diberi peluang untuk merasai nikmat Ramadhan sekali lagi.
Mujur start posa aritu, Ahad. Takde la terkejar-kejar sangat kan walo Wafa bangun skali. Kelmarin, semalam ngan hari ni huru hara ckit. Dengan Wafa bangun...nak siap-siap barang pi keje, barang Wafa gi babysitter lagi. Aku komfemmmm Wafa akan join sahur jugak selama sebulan berposa ni.
Dak kecik ni mane bleh dengar bunyi ckit.
Kalau aku duk sebuk kat dapor tu, kletung kletanggg bunyik kuali bagai...korang agak-agak die bole tido ke?
Never n never. haha.
Jadinye, wajib laaa aku kejutkan abah Wafa untuk tengok-tengokkan Wafa sementara aku prepare sahur.

Pagi semalam aku hangkut Wafa skali duk kat meja makan. 
Hahh...merengek sangat kann..meh sahur skali. hewhew.
Seb baek duk diam. Kol 5 orang bangun, time tu laaa die bukak mata.
Haih..cam tau-tau kan. 
Besenye lepas sahur, aku tidokan Wafa balik. Pastu straight je die lelap sampai nak pi anta ke babysitter.
Time nak angkat die tu, memang die akan bukak mate lah. Pantanggggg usik sikit. Bulat mate terus. 

Apepun, Ramadhan kali ni memang mencabar dengan adanya budak kecik nih. 
Raya kali ni juga makin meriah dengan kehadiran Wafa dan sepupu-sepupunye yang baru juger. Hihi. Dan amat-amat bermakna sangat sebab tahun ni 1st time beraya ade anak dan tahun ni turn beraya sebelah aku.
Beselah...orang baru ade anak ni kan...memang naik sheikh lah nak carik baju budak kecik ni haa. 

Baju Wafa aku dah tempah online. Sebab susah sangat nak cari baju kurung baby kaler emerald green tu kat kedai. 
Ye, tema aku tahun ni will be emerald green. 
Aku ade wat post pasal tema raya ni dulu.
Tapi kann..tapi kann....ade insiden berlaku yang menyebabkan aku tak dapat nak melaran dengan baju yang aku dah tempah. 
Plan asal, kaler hok pempuan sume sama. Sedondon!
Nampaknya aku sorang jer la nanti yang pakai kaler tak dondon ngan diorang sume. Aku terpaksa beli baju ready made! Kenapa??
Sebabbb...sebabbb...sob sobbb...sobbbb!!!
Baju aku hilang secara misteri ntah ke mana. Ponat aihhh pikir mana baju tu. Ngan mak ..adik-adik aku skali duk punggah barang kat umah nuu cari baju aku.
Elokkk je amik dari tailor, mak aku simpan dalam lemari. Katanye lah.
Elokkkk je nak bagi baju tu kat aku, mak aku cakap hilang! 
Dah cari tapi tak jumpa-jumpa. Abih sume segala bagai barang dan ceruk umah dijenguk. Takdek!
Sampai laaaaaaaaaaaaaa....saat nak pindah umah tu. Ponnnnn tak jumpa. 
Suppose, kalau pindah umah mesti sume barang dialih kan. 
Mana yang perlu di pack, dibuang, diasing. Tapi my baju tetapppp tak jumpa hokeh. Bukankah misteri namanya tu? Ahahaha. 
Takpelah, ade yang minat ngan baju aku tu agaknye.

Maka, terpaksalah aku mengusha baju lain...yang komfem-komfem tak sama kaler ngan mak dan adik-adik aku. Susah la nak cari yang btol-btol sama. Sedeh!  
Sebab kain baju tu, kitorang potong skali. Hmm. Takdok rezeki aku nak melaram sedondon. Whut to do.

Ok lah..selamat berposa & berbuka!
Menu ape u olls petang ni? ^_^

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...