Sep 18, 2012

Menyusup ke Golok

Memandangkan husben ore kelate, maka ramai la yang tanye aku whether aku penah masok Golok ke tak.
Op kossssla penah. 
Tapi sekali je la. For me, harga dan barang-barang kat sane tak jauh beze pun ngan yang ade jual kat Rantau Panjang.
Maybe sebab Golok dan Kelantan side by side jee..
So, better korang memborong kat Rantau Panjang je. Tak yah susah-susah nak masok Golok. Tapi kalo nak jalan-jalan, bole la.
Dinasihatkan la untuk pakai capal atau selipar jepun atau seumpama dengannya bile masok Golok yek.
Coz korang akan berjalan kaki dari satu kedai ke kedai yang lain.
Takdek pengangkutan awam nak sorong korang.
Then, kalau ditakdirkan korang terserempak ngan segerombolan army pegang rifle bagai..korang jangan mandai nak larik-larik plak.
Kang ade yang tak balik Mesia kang.
Pengalaman aku? Cuak hokeyy.
Steady..steady..haha. Pada hal dalam ati Allah saje la yang tau.
Rase macam pelarian zaman komunis.


Well, before masok Golok..u oll kene dapatkan pas sempadan dulu kat imigresen. At that time, kene bayor RM10. Now aku taktau berapa. 


Jom masuk! Actually, tourist macam kami ni (hahah...geli gila nk sebut tourist) kene naik motor sensorang. Pastu mat golok tolong bawakkan ke destinasi yang we all nk tuju. Yang depan skali baju grey tu hubby la tu. Pastu yg kaler itam depan aku ni, member aku. Laki die aku tak nampak dah.  Aku yang tengah shoot gambo ni. Kalau laaaaa..mat Golok ni bawak aku larikkkk, memang meraunggg la husben i..haha.

Kitorang masok dah time lunch..so, zasssssssssssssss ke kedai makan dulu. 
Nampak tu...KANA GORENG MINYAK KERAM. Aku pon taktau pe bendo tu.
Tapi dari menu yang korang tengok tu, lebey kurang kat Mesia je kaann.
So, ni pilihan menu kami:

Rase macam makan kat Mesia.
Ciap ade ulam kacang panjang tuh haaa...^_^


JASPAL GOLOK. My view, price die mahal jugak.
Tak semurah yang aku sangka sebelum datang sini.

Kedai tepi jalan je...tapi baju die lawa-lawa dan kiut-kiut.

Kasut bundle.
Husben pegang-pegang je tapi tak beli.

Bags.


Overall, we enjoyed. 
Nak communicate pon tak susah sebab kebanyakan diorang bole cakap bahase kelantan walopun aku tak paham sangat. Heh.
Mebi the loghat tu tunggang terbalek ckit la, but still u can speak in english.

We end the journey dalam kol 6 petang gituu.
Lega dapat masok Malaysia dengan selamat. Fuhhh! Haha..macam jauh sangat kau merantau yekk.
Padahal jalan kaki je pun dari Kelantan.


Sep 14, 2012

Open Ofis

Tadi wat makan-makan raya kat ofis.
Main dish dari professional Mazia Catering. Its the best!
Yang lain-lain semua menu sendiri-sendiri.
Maklumla, masuk opis next week...raye dah abih.
Tapi aku ok je kalau sape-sape nak jemput datang umah lepas raye. Heh. Gilo bosarrrrr kau punye selero makannn rayo.

Menu Mazia 1: Nasi Tomato





Menu Mazia 2: Laksa



Korang sebut jee ape korang nak kat Mazia ni.
InsyaAllah diorang leh provide. Die punye teh tarikkkkk....terbaekk! Tu yang penting. :)

Ni antara menu sendiri-sendiri:


Pulut kuning sama sambal bilis! 
Sambal sangat sedap sebab tangan mak-mak yang buat.


...dan lain-lain.
Syawal dah nak abih. Selamat Hari Raya semua!

Sep 12, 2012

Info & tips: Senggugut

Ada setengah wanita kalau alami senggugut, bole efek sampai tak boleh bekerja. MC.
Nak jalan pon susah..like me.
Terbongkok-bongkok sebab nak tahan sakit. 
Dulu, aku telan Actifast je untuk cepat ilangkan senggugut.
Tapi now aku tak buat semua tu dah sebab efek pil yang banyak dalam badan bole ngundang bahaya.


Banyak dah kite dengar petua-petua dan tips-tips secara turun temurun.

Tapi aku tak penah ikot petua nenek-nenek ni sebab agak rumit.
Coz nak kena dapatkan lada hitam/halia/bijik pinang/rebusan rumput jarum/buah petola/gambir/daun sirih. Then campur-campur/lenyek/gentel dan macam-macam. 
Aku tak tolak bulat-bulat cara tradisional tu, cuma aku prefer cara yang lebey simple. So, plis eh..ikot la cara mana yang korang rase senang. Sebab lain orang, lain cara.


Ni cara aku:

1) Guna 'heat pad'. Cara: baring je dan letakkan heat pad tu atas perut beralaskan kain. Korang nak baring cemane pon tak kisah. Ikot keselesaan korang. Tapi ingat! Jangan letak 100% air panas dalam heat pad tu. Letak 80% je...then 20% lagi air suam atau sejuk.


2) Tido. Sambil korang letak heat pad atas perut tu, try to sleep. Tido tak semestinye bile mengantok atau penat. Alhamdulillah, aku buat cara ni...bile bangun dah okkk. Aku senang je...bile migrain, tido. Bile senggugut pon tido. Bangun-bangun je, dah segar balek. :)



Kat bawah ni, cara yang simple gak tapi aku tak buat:

1) Rendam ngan air panas. Aku tak buat sebab takdek tab mandi. Hehe. Docter kate, air panas ni bole rehatkan otot perut dan tenangkan pikiran. Kalau nak lagi best, korang bawak skali lilin wangi aromaterapi tu. Nak best lagikkk? Bawak teh hijau panas sebab teh hijau tinggi dengan kandungan yang boleh prevent senggugut. Cara apa kaan......buat lah. Ni bukan aku kate taw. Docter yang kate..^_^

Gambo ihsan dari pakcik google.
comeynyee heat pads ni.
berkaler-kaler.

Sep 4, 2012

JJCM: Cendol Bakar, Assam Jawa [Jalan Kuala Selangor]

Dengar name cendol tu, macam excited gila nak try kan.

31 Ogos 2012...
That day, aku ngan husben ade 4 jemputan openhouseS.
So, ari tu tugas kitorang adelah untuk mencekik sampai buncit.
Alhamdulillah, rejeki di bulan Syawal.
Well, sebelum menapak ke umah-umah tersebut, kitorang gi hirup cendol. 
Kate husben, 'isi perut' ngan mende-mende ringan dolu.
Sebab lepas tu misi memenuhkan perut pulakkk.

So, we all terjah ke sini.


ok, signbod tu adelah klu kalau nak pegi sini.

Korang nampak tak word 'rifil' tu?
Haa..punye la rakyat Malaysia ni kreatip kannn...sampai 'refill' dah jadik 'rifil'.
Err...tu kreatip ke...merosakkan bahase namenye tu? Tak kisah la. Janji paham..:)
See....leh 'rifil' percuma okkk. Teruja tak? Teruja tak?

'Pakir'
Bukan selalunye 'Parkir' ke?? Mmm..whateva.
'Pakir' lot disediakan. Kat luar pon boleh 'pakir'. 

Korang tengok kedai die bese-bese je kann...kan.
Bertanah merah, berbumbung nipah.
Cer korang cekidaut ni..

Bukan Mcd je ade drive thru hokehhh.
By the time aku sampai tu, berderet-deret kereta beratoq kat lorong drive thru tu.

Order jom!


Cendol VVIP namenye.

Rojak. Sedap oihhh rojak ni.
Kene try.

Slurrp! Haha...hirup dengan jayanya.

Air - Free!! ^_^ (Diorang dah siap-siap letak tong air kat situ)
So, that korang tak payah order air.
Best kan..air free. Walopun air sirap ngan ais kosong je, dapat la jugak basahkan tekak nih haaa. 
Ade jugak food lain like nasik lomak, mihun dan kuih-kuih.

Babai.
Lenkali saye datang lagi. Rojak kamu sangat sedap.

Sep 3, 2012

The Marvelous Tioman

Penat dah la keja.
Rase nak gi jenjalan. 
Tu yang asik rase gatai tapak kaki tu kott ek?? ^_^

Kat bawah ni, some pics yang aku snap time holiday ngan family aku.
Beberapa bulan lepas punye.
We took package yang 3 days & 2 nights.
Korang layan je la ekk.


Cantek kann..kan...kan...[tolong la hangguk pale]
Ok..korang nampak umah yang kat atas bukit tu?
Haa..tu kann...umah mat saleh. Bukan Mohd Saleh, tapi mat saleh-omputih, living with his family for few years. Ngikut kate local people, die keje kat Mesia. So, i bet it must be company yang meletop-letop kot kan. Coz local cakap lagi...mat omputih tu sentiasa ade kat umah tu, tak kuar keje pon. Well, kalau idak bekerjaaa...cemana leh survive. Ye dak? Oh yess....mat omputih tu act rent that house.
Wonder how much the rental yea?? *winkk*

Jom gedebushhhhhh!!

 Orait...this was the 1st day and time neh aku tak join sebab tak bawak baju lebey. Huuuu.
Jom berkenalan. Haha. Semua dah macam kuak katak aku nengok.
Yang pegang kamera: My husben lorrrr....
Yang baju merah: My adik ipar.
Yang baju biru a.k.a swimming suit muslimah [konon]: Adik aku.
Sebelah die: My youngest bro. Si galah.
Betapa ikan-ikan itu sangat menggemari kalian sume.

 Haa..nampak model yang kat ujung skali tu?
Aku la tu. Huehue.
Selamat dah sampai ujung sane dari ujung sini dengan bantuan husben.
[gambo ni di snap dari atas bot]
Oh goshhhhh!!! This area was AWESOME guys!!!!
The corals so WOW!!
Rase takmau balik. (ape kau nak jadi orang pulau??)

Another part of the island.
White sand all the way. Gojes!
*Suke!!* ^_^

Nak pegi?
Jom!

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...