Dec 21, 2016

Flu season

I am back from long hiatus everyone.
Miss me? No? Fine. Fine.

I am totally down with flu!

Nuh too. He got flu, cough and fever! :( What a hectic weekend we have been through. 

Right now, am blogging and wiping snot in the same time. Srett srett!! Mannnn ... already being Mr 'T' regular customer.

Well, i am suffering just a bit of sore throat.
Flu.
No fever. 36.5 Celcius.
No headache.

But still, i am at work rite now.
Nuh is in good hands. Grateful to have her as my babysitter. Thank You Allah for bestow us with such a loving babysitter to our children.
Please Nuh, get well soon my dear.
It breaks my heart to see you like this. :(

Oh yea, Nuh is officially 1y 2m today.
May Allah bless us with good health. Amin.

Oct 25, 2016

Cake for him

...continuation from the previous post :)

Just a simple cake for birthday boy.
Love the macaroon's touch. Cute. Aren't they? 


orang lain punya birthday, orang lain yang excited potong.


Oct 21, 2016

Nuh turns 1

HOW FAST TIME FLIES.

Nuh is 1 year old today!
Exactly a year ago, i was giving birth to Nuh. Cesarean. Soooo nervous though i have been through this experience before. Yess, the first one pun cesarean. Well, some said lain anak, lain pengalamannya. 

So, a week before the delivery, aku dan hubby sibuk duk pilih tarikh yang sesuai untuk proses cesarean ni. We decided to go for 20/10/2015 which is yesterday's date - our anniversary's date. Doctor said ok. 5 minutes later, he said not ok. *sigh* He said he had a convention or whateva (i forgot). He suggested to us to proceed the cesarean on the same day he arrived KL.

Oh, thank you doc. I takmau you belah perut i dalam keadaan doc yang masih penat. Takot part lain pulak yang dibedah. hehhh. Proceed 21hb. 


Happy birthday, our little star.

Oct 20, 2016

9th wedding anniversary

Happy 9th Anniversary, hubby!

He's not in semenanjung anyway. Sobbsss ...
While he committed with his work to be done, i am ALONE here celebrating our anniversary. Ok, tipu je part ALONE tu.

My parents are here with me. Plus my 2 precious love.

Thank you Allah for all your blessing and granted us with 2 wonderful kids.

Its another year to strengthen a marriage that defines forever, bebeh!




Oct 18, 2016

Berkhatan at 2 months

Nuh had his 'khatan' as early as 2 months old. Well, to be exact 2 months and 9 days. Right after my confinement.

After googling, i got this - khatan ialah memotong lebihan kulit di bahagian alat sulit bagi wanita mahupun lelaki (kulup). Kulup?? Hehehee. Tak mau goggle.

Btw, I was realllyyyyy nervous for Nuh. Still remembered that night. Satu malam yang syahdu dan sendu. Huhuhh. I am not really a person who hates needles or injection or kinda stuff. But i would be crazyyyy freak out to see people been injected, jabbed, pricked or whuteva you called them, especially babies. 

Ok.

'emaknya keluar ye. ayah saja yang tinggal dalam ni' 

I was like ... ehh?? kene kene keluar ke? Better kot sebab tak mau mak-mak ni sedih hati tengok anak dikhatan. That's why moms are not allowed. Kot-kot ada drama air mata. The scream of babies would break our sensitive heart into small pieces. Sobssss. So, i just sat down outside the room and keep watching Wafa run here and there, jump here and there, talking to nurse and pakcik makcik there, such a mak nenek girl laa dia ni. Oh haa..even sharing bench with a cute lil boy who are preoccupied with his dad's tab. Siap cuit-cuit the boy nak main game sesama. Errr... 

Suddenly, i heard a loud scream! I felt gory. I just knew that's my son in there. Wailing to be calmed. Uh-uh. Rasa nak nangis masa tu. After a while, Nuh and hubby came out of the room and wal-lahhhhh, big boy already. Dah khatan. Yeay! Alhamdulillah.

Doctor's advice,
DO NOT BATHE HIM. JUST ENOUGH TO WIPE ONLY FOR 5-7 DAYS.
LOOSEN THE DIAPERS FOR 5-7 DAYS.

Parents, do not hesitate to khatan your children as early as i did (or earlierrr ..) Early khatan is very recommended. Some said day 7 is the best. Its to minimize the pain. But urrmmmm rasa tak sanggup pula nak hadap baby dikhatan seawal itu. huu. Anyway, there is no such specific age to khatan them. Lagi awal, lagi bagus. Why?

First, babies will only take few days to recover compared to toddlers yang lasak and need extra care. Rite?
Second, babies belum pandai dan mintak makan macam-macam, so no need to worry untuk berpantang.

Anyhow, for a boy who is turning 1 year old this Friday (yihaaa!), his 'kulup' looks fine and healthy. Hehe. 


HAPPY BOY!

Oct 13, 2016

Good bye cik theethie

I don't exactly remember when the last time i see the dentist for cabut gigi. But as far as i can figure out, since high school kot. My high school started 1994. Well, i'm doing some math calculation here. 

2016-1994, equals to 22.
22 years bebeh. 22 years (or more) since i did not go to any dental clinic. Yea..lebih kurang lah kot. 

ehem..hey you, yes youuu...did you calculate my age huh? haha!

So, last night i loss my gigi bongsu. 
I enter doc's room, lay down on not-so-much-comfort dental chair. Close my eyes as the light of dental lamp goes straight into them. The truth, i am scared!!

Ok, saya bius dulu. Lepas tu tunggu luar.

In 20 minutes, the nurse call me back into doc's room. Lay down - clasp my hand - think something nice. Nice. Nice. Nice. Seriously people! I am damnnnnn freaking out!

In 5 minutes, its done. Waaahh .. kejap je. But, I had a strange feeling and I will ask doc later lah.

When it came to make a payment, I was a bit shocked. No, no, no, its not about the charges. But the nurse told me that doc had to pull out 2 teethes. Aaaarrr two? Ok, I didn't expect that coming. And that was the strange feeling i told you earlier. Terasa macam doctor merodok mulut sebanyak 2 kali. Merodok eh?? So, I loss my gigi bongsu and her bff lah. I don't even care what was the reason why doctor did that. Better be a good reason, doc. Hehe.

Just hope not to see you anytime soon, doc. 
Be nice, teeth :)


Oct 6, 2016

Tv ads

I can guarantee every children on earth has their own favorite tv ads. Kaannn? Kann?

So did Nuh. He will sit properly and stood still as his favorite ads is on tv. 
It's like a mysterious voice suddenly pop-up into his head and said NOW SHOWING!! STOP FOR WHATEVERRRR YOU ARE DOING AND WATCH!

He even stop playing and stop crying just for this ads. Wondering WHY on earth dalam banyak-banyak iklan, this one would put a smiley-lovey-dovey icon on his face. 

*love to see him freeze like he doesn't care about me what happens to this world*

SO CUTE.

Anyway, he enjoys this ads so so so much.


Yerrppp, TRIVAGO.

Hosted by this gorgeous lady.



DAHLIA SYAZWAN.

Hi Dahlia.
My son adores you.

Sep 23, 2016

Nuh's first step


Nuh: heyyy...give back my vitagen!!

Wafa: whattt vitagen??


He turns 11 months 2 days ago and his first step was a day before! How sweet is thatttt!! Yey! Congrats son!! 

Btw, Nuh dah boleh berdiri on his own seminggu sebelum. Meaning, last week lah kan :) clap! clap! clap!!! Wafa, she had her first step when she was 12m. Yerp..ibu still remember that. I even had your video, girl.


At 11 months, Nuh loves to crawl at his favorite spot. Bawah meja makan.

Ape lagi akal dia eh. Haa ..panjat tangga yang curam itu (tah bila nak letak penghadang), chewing on my phone, trying to pick and eat the leftovers over the floor, doing some food fight with his beloved sister, crying loud whenever he didn't see me around. Well, I do have the playpen but he hates it. He would cry as i put him in. *sigh*


Oh yea..you guys know whattt ..he has lesung pipit on both cheeks! BOTH CHEEKS. 

Ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. 

Tapi aku tak tau lah kuah tu referring to whom sebab aku dan hubby takde lesung pipit. But my sister does! Hehe..ada jugak nurunnya =) 

Keep walking, Nuh. 
Ibu and abah will always be with you whenever you almost fell down and grab you and kisssssss you and huggggg youuuu ... 

KIDS, we love youuuu ... more than you ever know. Sobssss.

Sep 20, 2016

Mom, techno & pokok tin

Masa mula-mula Ma dapat tau FB itu wujud and page can be created through FB, its really excites mom. And she totally doesn't know how to use it. 
So, kene ajar lah kan. Bukan ajar anak-anak kecil je yang kene banyak sabar ya. Bahahaha!
Mengajar mak bab-bab teknologi pun needs higher patience level okay.

But now - NOW she's the expert one!

For those yang mungkin baru follow blog aku sekarang, surely wondering what business she is involved in. 


POKOK TIN

(aku ada mention earlier about this in my previous-previous-previous-post)

Since my mom and my dad living together just two of them, pokok tin is their baby. Passionate. Interest. Hobby. Business.


pokok tin is just everywhere!


buah tin yang dah masak.
manissss....sedapppp..freshhhh!
ni jenis apa, aku taktau. toooo many to remember.

Kot-kot lah ade yang terminat untuk berjinak-jinak atau tersuka tanpa sengaja (sebab terbaca blog aku) dengan pokok tin, go and take a peek my mom's fb page.
FB Page: Laman Pokok Tin Temerloh

Sep 15, 2016

Sixth sense?

Is it true - kids can see the unseen??

Take a deeeeeep breath. 

Here we go.
Semalam. Exactly malam tadi.

Wafa pointing to something. 

And in the same time she seems talking to 'someone' which of course i can't see it.

wafaangan acauuu (jangan kacauuu). angan laaaa (jangan laaaa)

*dupdapdupdap*

me: siapa kacau wafa?


wafa: dia acauuu (pointing to it) errrkk..


me: siapa dia?


wafa: dia ni aaa (stilllll pointing) *me.look.up.well.nothing.there*


me: mana ada siapa-siapa. meh main ngan adik meh. Nuhh...ajak kakak main.


wafa: gi alikkk (pegi balik) 


ok nak lariiiii!!!! *nangissss*


'abanggggg..turun bawah. makan!' (even though we already had our dinner earlier)

Sep 6, 2016

Fever attack




I have just had a tiring/longggg weekend ':(
Nuh demam. 

Suhu on off on off. 2 kali pergi klinik tapi doc cakap ambil langkah berjaga-jaga supaya suhu tak berterusan tinggi. Risau dah semestinya sebab dah 3 hari from last week. Semalam baru sembuh betol betol. Alhamdulillah.

Aku memang tak cukup tidur lah, berjaga malam tiap jam confirm! Nuh kejap-kejap terjaga. Pulak tu terus meraung-raung. *sigh* Of course rasa tak selesa and even worse that babies cannot say it to us. So, they just cry cry cry and cry and cry cry. Merengek dan nak menempek atas kita every single second! Sometimes i can feel that my patience level goes to the max. (I think) huuuu...yeah really want to cry too but cannot meh! Please please kids..may you blessed with good health and i would rather play hide and seek, main kejar-kejar atas tangga kat rumah kita tu till last drop of my sweat than seeing you sick. *__*
Sedangkan tak sakit pun tak boleh tinggal. Inikan pulak time sakit. Tiap kali aku bangun nak ke mana-mana, Nuh terus nangis kuat kuat. Suara dah la nyaring. Ssyyhh..neighbors will judge whether i am abusing my kids. hehh..
So, when it comes to settle down my routine - makan, mandi, solat, toilet, i am like a thief wandering around in my own house gara-gara tak mahu Nuh nampak aku bangun tinggalkan dia. Siap laaa kalau dia nampak aku berganjak sikit. Uwaaa terus! 
Dalam Nuh demam tu, Wafa dengan perangai merajuknya. Agaknya sebab aku banyak spend time dengan Nuh. Dukung Nuh. Dodoi Nuh. Tidurkan Nuh. All the time! Yess baby girl, he needs me more at this time. Wafa, you have your loving abah who can clean your poo poo. I love both of you lah kids!!

Sep 1, 2016

ORTC - One Roof The Curve

Semalam on Merdeka Day.

Of course bukan pergi Dataran Merdeka. Nak bawak 2 orang askar kecik itu? No no no. Just can't imagine kalau dak Wafa tu berlari here and there, suddenly caught sight of her in the parade! Pengsan ibu, nakk.

Maka, ke The Curve lah kita.

Suami kepada cousin husben urmm cousin husben punya suami ..yeah..you guys can relate meh? Dia ada boutique business with his partners. So, yesterday was the opening. 

Actually, secara kebetulan jugak tu.
Oleh kerana The Curve dan rumah kitorang dekat, panjang kaki lah kan.

THE ORTC


Yerppp ..some refreshment

Lot of people/families/friends came to support this boutique. 31% less lagi. yeay!!


tanda sokongan. Yeay!!!
So guys, feel free to shop here.
Baju pun cantik-cantik.

Aug 25, 2016

Wafa's first word #throwback


Wafa 1 year old.


Sebenarnya aku tak berapa nak ingat bila Wafa start sebut her first word. 

Anyway, Wafa's first word was 'atas'. Dah kenapa 'atas'?

Agaknya dia absorb 'atas' tiap kali aku ajak dia tido.

'jom..naik atas tido'
'dah ngantuk, jom tido kat atas'
'naik atas jom. tido'
'dah malam, jom naik atas' and so on ...

Dalam banyak-banyak word tu dia bole adapt 'atas' more than 'tido', 'jom' & 'naik'. 
Omaigashhh..kids are soooo genius. 

So, every night kalau dia nak tido dia akan point her finger ke atas dan sebut 'atas..atasss'. Then i get it lahh. Dah ngantuk rupanya budak ni. Gituuuu.

Mak aku cakap first word aku - 'buah'

ok baii..

Aug 16, 2016

1st entry slps 4 bulan. Tajuk hari ni: Nuh demam campak

Krikk..krik..krikk..
Lamaaaanyaa tak berblog.
Last entry was April. Ngee ...

Aku skip lah pasal puasa, pasal raya and all that yang bersangkut paut k. Baby Nuh pun dah nak masuk 10 bulan. Fuhh..sekejapan amat nak setahun dah.



Last month Nuh kene demam campak. 
Pergi hospital. Amik darah dan sample hingus. Negative dari denggi, influenza dan demam campak. Curious sebab bintik-bintik merah banyak kat badan, muka, tangan, kaki dan kepala. Ok, balik jer lah rumah sebab doc cakap takde apa-apa.

The next day, makin teruk.
Gi klinik. Doc sahkan demam campak. Haihh...pulak. Yang semalam nya aku tunggu sampai tengah malam bukan apa-apa katanya. Oklah redha sahaja. 

Well, it takes almost 5 days untuk bintik-bintik tu nyahhh dari tubuh badan Nuh. Luckily....parents aku memang ada masa tu plus babysitter mintak cuti sebab abangnya nak kahwin so kene balik kampung. Lega. lega lega. Kalau tak, taktau mana nak cari babysitter sementara. 

Apr 5, 2016

JJCM: Time Out Cafe, Saujana Utama

Alkisah Ahad baru ni aku ngadap tv tengok JJCM tv3. Dan-dan keluar jjcm area rumah aku. Hoh..ape lagi, petang tu terus serbu. Haha. Kebetulan parents aku ada kat rumah, kitorang tea time kat 'Time Out Cafe'. 

Sampai je destinasi, toksah cakap la kan. Memang ghamaiiii orang. Korang ni semua tengok jjcm ke ha? Ok, mujur dapat seat. Terus order apa yang si Naz makan dalam jjcm tu. Nampak yummy kottt. Nak jugaaaakkk order yang sama kan.

So, kami order tomyam boat noodle, pulut mangga, thai pancake & pad kapow rice (bantai je eja gitu). Sebijikkkk macam yang Naz order. Wakaka. Yang available hanya boat noodle & pad kapow rice. Adehh! Pulut mangga sold out!!! Thai pancake ada tapi lama lagi kene tunggu. Aku kata takpe lah tunggu pun sebab kempunan sangat tengok Naz makan. Sampai sudah pancake tak dapat! Terus cancel. Untuk tidak mengecewakan diri sendiri, amik la eclair cake. Mak aku lagi sempoi. Kitorang duk kelibut nak order apa yang Naz makan, mak aku order spagheti bolognese je. Wafa, aku orderkan 1 scoop aiskrim coklat. Heh.


tengah ramai ni tau sebenarnya...cashier & waiter pun duk kalut-kalut sebab tetiba kot kedai full. Hihihi.

spagheti bolognese mak aku. sedap.

1 scoop ice cream Wafa punya

eclair cake aku yang punya. sedappp. rm3 :)

Yang lain-lain tak sempat snap.
Lenkali la merasa pulut mangga & thai pancake.

Alamat:
A-G-13, Jalan Bidara 9
Saujana Utama 3
47000 Sg. Buloh, Selangor.
Tel: 013-9393205

Korang bole la pi usha IG dia ni: Time Out Cafe 

Mar 9, 2016

WW: Wafa dah 2 tahun

3 Mac 2014 - 3 Mac 2016



SELAMAT HARI LAHIR, SAYANG :)

Mar 2, 2016

Roti John cheese sekiloooo

Sebelum ni kebab leleh. Ni pasal roti john meleleh lak. Hehe. Tapi nama komersial dia 'roti john cheese sekilo' haaa hamekk...sekilo cheese kau letak. 

Asalnya tak plan pun. Tetibe husben menyuarakan hasrat nak pekena roti john lepas balik dari Banting aritu. Viral punya pasal kan. Sekarang ni apa-apa je yang viral, mesti rase nak coba. So, aku call adik aku yang duk Shah Alam nuu cakap nak singgah umah dia. Coz kedai roti john ni sebelah je dengan rumah dia. Tepi Aeon Big. Aku pun apa lagi, hangguk je lah kan, sebab aku sememangnya cheese lover! :p

Maka husben dan birasnya pun pi la beratur kat kedai. Dalam kul 5.30 gitu diorang beratur. Kul bape roti john sampai rumah? 2 jam selepas itu. Pheww! Tepuk dada makkk, nakkkkk.



saje je kasi pic senget-senget :p
bila rotate pic ni..jadi x lawo. so bior je la gitu.
banyak tak cheese pada amatan korang?


setelah dikerat-kerat dan ditransfer ke dalam pinggan.

Bagi aku, rasa dia sama je macam roti john lain tapi cheese memang extra lah.
Nak rasa? Pi lah Shah Alam.
Cari je kedai nasi ayam Tam Seksyen 23, situlah tempatnya. Kbai.

Mar 1, 2016

Jalan-jalan cari Kerepek House

Aku baru tau ade kedai kerepek yang femes kat Banting. Sabtu aritu gi Banting sebab ade wedding. Kalau idak, rasanya memang tak jejak la Banting tu. So, lepas makan-makan lauk kenduri yang marveles itu, kitorang gi cari kedai kerepek. Husben penah datang sini tapi dah lupa jalan.

Last-last jumpa jugak kedai.
KEREPEK HOUSE.



masuk-masuk je, budak kecik tu dah berlari-lari sakan. Haihh.




macam-macam jenis kerepek n keropok!
lupa nak snap hasil tangkapan kami. 


haaa...ni kerepek berkilo-kilo.
Self-service :)
memang sesuai untuk peniaga-peniaga tegar. 
aritu ramai betol yang menjinjit plastik besor kiri kanan. 

Alamat:
LOT 1454, JALAN CEMPEDAK
OFF JALAN BESAR, SUNGAI LANG
KANCHONG DARAT
42700 BANTING
SELANGOR
TEL: 03-31813076

Feb 19, 2016

Kebab Leleh

Nama penuh Kebab Sultan. 
Gah sungguh nama, se gah kebabnye laa. Tak nyesal beli.

Semalam otw balik ke umah dari ofis, tetibe husben melencongkan motornya ke Kg. Melayu Sg. Buloh. Aku bajet lakiku mengidam nasik manggey kat warung kita. Terpusing-pusing kepala tengok keliling. Aku tanya nak cari apa? Dia jawab kebab! Ok, aku pun panjangkan kepala cari gerai yang dimaksudkan. Tah kenapa mengidam sangat kebab. Tu kat pasar malam pun boleh beli.

'tengok belah kiri...' 
Okk..belah kiri. 
'haa...tu ape tu? ape tu?' excited benor aihh nampak orang jinjit plastik merah tu.
'haa...dah jumpa!'

'Ramainyaa orang. kebab apo ni?'
'Ni la kebab sultan. Orang heboh pasal kebab ni. Jom try'
Konfem dia usha group fb Sg Buloh ni. Bagus gak ade grup tu. Banyak info dan tempat makan yang diorang reveal.

kebab ayam

kebab daging

Amacam?? :)

Gerai dia selorong dengan Warung Kita.
Selamat mencari dan menjamu kebab.
Kbai.

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...