Feb 18, 2014

Baby & mommy sihat. Alhamdulillah.

Ok, lately aku citer pasal baby jer.
Semalam gi check up untuk week 36. 
Berat baby meningkat ke 2.6kg. Alhamdulillah...berat aku jer yang naik..turun..tak naik..turun..maintain...whatevalah. Haha. Secara rasminya, berat aku 45.4kg di minggu 36 ini ^_^
Nurse cakap 'bolehlaah'. Kikikikii..

Doc kate pertumbuhan baby sangat sangat ok.
Syukur sangat-sangat! Alhamdulillah.
Pengalaman pertama memang sangat membahagiakan bila doc cakap macam tu. 
Doc tunjuk muka baby.
Wee! Nampak idung, mulut dan muka baby. What a precious moment!
Cuma tak nampak rupa sapa. Haha.
Baby ikot muka mami ok. Comel. Hewhew.

Hari ni aku usha cara penjagaan lepas bersalin whether yang bersalin thru vagina atau operation. 
Kene stenbai dengan ilmu-ilmu untuk dua-dua kekdah ni.
Nanti aku review bila aku dah deliver ok.

Pregnant kali ni (cewahh...macam kan dah 3 kali peknen)..aku banyak kali demam. 
Tak selesa betol lah. Sedangkan tak peknen pon tak selesa. Ni kan pulak tengah peknen. Adoii laa.
Mujur jugak mase awal peknen dulu aku takdek alah teruk. Kalau ditambah dengan demam, pitam dah rasanya.

Sedikit info dari blog Dr Zubaidi, kalau peknen ladies alami demam di awal kehamilan, better pi check kat doc. Sebab takot efek kat tumbesaran baby.
Kalau suhu dah melebihi 39.5, risiko kemudharatan pada baby memang tinggi yang akan menyebabkan pembentukan fizikal baby terbantut. Nauzubillah.
Jadi mommies out there, please be alert k.
Manakala bagi peknen ladies yang alami demam pada akhir-akhir kehamilan, tak perlu risau sebab perkembangan fizikal baby dah terbentuk.
InsyaAllah takde efek ape-ape, kecuali kalau demam tu disebabkan oleh jangkitan dalam rahim. 

Solution: Minom air kosong banyak-banyak-banyak-banyak-banyak. Sebab seperti yang korang tau, demam memang akan menyebabkan kite letih, haus dan dehydrate. Sebab tu agaknya tiap kali demam, aku akan menggigil. Kurang air barangkali.
(peringatan tuk diri sendiri)
^_^

4 comments:

  1. Take care Mama...
    Tak sabar nak tengok your little khalifah...
    semoga selamat bersalin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu Mrs M !! :)
      i laaagi tak sabar. heee.

      Delete
  2. Replies
    1. tenkiuuuu. appreciate it ... =) :)

      Delete

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...