Sep 22, 2015

Popia goreng inti daging burger. Hihii..

Teringin popia punye pasal, semalam aku beli bahan-bahan kat pasar malam. Timun, carrot & tauge. Kulit popia dah memang ada dalam peti ais. Pastu cari isi ayam. Tetibe hubby cakap, ade daging burger kat rumah. Why not guna je? Haah kannnn....why not?? Belasah je lah.

Alkisah, pagi tadi terbangun lambat pulakkkk. Kunci jam kul 5.30, bangunnya kul 6.15. Nasib baik carrot & timun dah disagat awal-awal malam tadi. Daging burger dan kulit popia pun dah siap-siap keluarkan dari peti ais. Gigih sangat nehh.

Bahan-bahan:
kulit popia
sebiji timun
sebiji carrot
tauge (agak-agak je banyak mana)
daging burger 3 ketul (hancurkan)

Cara-cara:
Masak daging burger terlebih dulu
Agak-agak dah masak, taruk carrot (yang disagat) dan tauge. Campak garam dan lada sulah sikit untuk perasa.
Sebatikan dan angkat. Jangan masak lama-lama sebab takot sayur-sayur tu lembik. Nanti dah tak rangup nak makan.

Angkat campuran daging, carrot dan tauge tadi dan letakkan dalam 1 bekas. Campurkan pulak dengan timun yang disagat. Sebatikan. Gaul-gaulkan macam yang aku buat kat atas tu.

Bolehlah ambik 1 kulit popia dan letakkan isi-isi popia tu dan gulung-gulungkan. Takde plak pic gulungan sebab nak kejar masa tadi. Goreng!

Tadaaa!! Siap!
Popia yang dah digoreng. Macam-macam bentuk aku tengok. Panjang ada. Pendek pun ada. 

6 ketul untuk aku.
5 ketul untuk hubby bawak gi ofis untuk breakfast. Kenapa hubby dapat 5 ketul je? Sebab dia makan sorang. Ahahah. 
Amacam bang makan popia daging burger?? Ok ka? :)

No comments:

Post a Comment

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...