Keadaan yang sangat heaven ini terjadi pabila balik kampung dan makan masakan mak! Oh..heaven!
Balik-balik je, ade ikan kerai goreng!
Oii sedap oiiii..
You guys should try kalau datang ke Pahang.
Ikan kerai tuh tak yah susah-susah wat lemak ke...masak pedas bagai...
Goreng jek...kompom korang nak tapau bawak balik KL.
Sedap ikan nih..pasai tu mahai.
Sekor ..RM20.
Kalau kecik lagi, murah lagi la kot.
Kalau korang gi makan kat kedai yang dah siap digoreng tuh...mau cecah seratus lebey.
Tapi berbaloi sebab rasenye marvelous!
Husben sangat suke ikan ni.
Kalu cicah budu ka..sama kicap pedas kaa...pergh!
Lagi terangkat wa cakap lu. Haha.
Abis bedal ikan kerai, esoknye plak melantak patin tempoyak.
Haa...hok nih memang tak boleh bangun cepat dari meje makan.
Kene bertapa lame ckit sebab harussssss hirup kuahnye sampai licin.
Ohh heaven lagik!
Adoii...teringat pulak.
Dapat kerai goreng sama ulam pon jadik.
Sory lah guys...tak dapat nak tepek gambor ikan kerai dan ikan patin kat sini.
Tak sempat nak snap.
Kejapppp je tinggal tulang.
Tulang tu pon macam nampak tak nampak jek.
Kepala patin pon tinggal mate je.
Kang kalau aku tepek kang...menjejeh lak air liur korang depan blog aku.
Kalau balik kampung, tempoyak memang tak missed la.
Tak kira la patin tempoyak ka...pucuk ubi tempoyak kaa...sambal tempoyak ikan bilis petai kaa [warghhhhhh...hok nihhhh memang turbaekkk!!]
Aku sorang leh abihkan kalau masak 1 kawah. InsyaAllah :)
Kesimpulannye, tempoyak sangat best!
Sesungguhnya, teramat rugilah mereka-mereka yang tidak menggemari tempoyak terutama patin tempoyak dan sambal tempoyak.
Nak kene master dalam pembuatan tempoyak pure temerloh nih.
Kalau dah master, memang aku jamu 1 opis.
Tunggu je la ek.
Cuma tatau biler. Hehe.
No comments:
Post a Comment