Jan 17, 2013

Urut-urut di PUSAS

Rasanya dah ramai kot di luar sana yang tau pasal PUSAS ni.
I've juz discovered it akhir tahun lepas. 
Orang kata, kat sini bagus! So, nak try.


Asalnya, my aunt yang introduced Pusas ni to my uncle yang mengalami stroke.(ape punye ayat ni)

But now lepas banyak kali my uncle jumpa Iwan (nama tukang urut), die dah boleh berjalan sikit-sikit guna tongkat dan boleh bercakap walaupun ade slang.(tak payah jumpa doctor!)
Dan bila aku tengok progress my uncle thru rekod buku pesakit (which is setiap patient akan dapat buku kecik ni), aku macam kagum. 
Aku tak kate Iwan ni ada kuasa menyembuhkan...tetapi dia dikurniakan kelebihan melalui cara ini. Alhamdulillah.


Ok, tinggalkan pasal my uncle. Citer pasal aku pulak.



1st time aku pegi, parents aku ikot sekali.

Nak gak merasa urutan yang digembar-gemburkan ini.


Step 1:

Proses start bile die tekan jari jejari kaki aku...terus die ckp 'coklat tak boleh makan. Migrain'.
(Wah?? aku tak cakap pon aku ade migrain) Kagum di situ.

Lepas die picit-picit jari jejari, dia akan tekan tapak kaki pulak. Time ni aku menggeliat dah. Ooii sakit oii. Haha. Aku taktau la die tekan uraf saraf mende. Yang pasti rasa nak melompat je dari kerusi tempat die urut tu.
Dalam masa die urut tu...ade la die beritahu kita few penyakit yang kita hadapi. So, kite leh tau on da spot.
See...tak payah jumpa doctor.
Contohnya, aku ada masalah angin dan peranakan tanpa aku bagitau die yang aku ada masalah yang sama. Its true!
Overall process dalam few minutes je..tak sempat nak tido pon. 
That's why kalau korang datang segerombolan, masuk bilik sekali je. Tak payah tunggu lepas sorang, sorang masuk. 
Coz dia tak amek masa yang lama untuk proses urut tu.
Korang akan rasa santai je..sebab si Iwan ni pun selamba habis.


Step 2:

Dah abih urut, Iwan akan bagi kite buku kecik (like i said before) yang mana kat dalam tu ade pelbagai jenis penyakit manusia dan makanan yang kene pantang.
Iwan akan highlightkan penyakit apa yang kita ada.
So, every time kite pegi Pusas, kita boleh tau progress diri kita. Samada Iwan akan highlight penyakit yang sama ATAU tidak. Kalau die dah tak highlight tu...maknanya penyakit tu dah berkurang atau dah takda. 
Ok? So far excited tak? 


Step 3:

Dah abih urut dan amik buku kecik, bole la start membayor. 
Tak mahal pun. 1st time pegi RM25 je. Maybe sebab die caj buku tu la kot.
Then next appointment dah jadi RM14. Murah kan? 
Setakat ni aku baru pegi 2 kali je. Tapi setiap kali aku pegi tu...orang yang datang tak pernah surut.

Actually, kaedah rawatan ni tertumpu kat tapak kaki je sebab kat situ pusat tumpuan saraf untuk diagnose penyakit.
Untuk pengetahuan korang jugak, walaupun die bukan seorang doktor, tapi doktor-doktor pakar akan panggil die sebagai rujukan sesuatu penyakit bagi pesakit kat hospital diorang. Hebat. 
Mula-mula susah gak aku nak percaya. Betul ke doktor pon refer kat Iwan ni?
Tapi bila aku masok bilik Iwan ni, ada seketul whiteboard tergantung kat belakang die dan kat situ tertulis appointment antara doktor pakar dan Iwan.

Alhamdulillah, setakat ni...aku follow pantang larang yang Iwan gariskan.
Terpaksa laaa tenung je makanan feveret atas meja kalau itu yang dipantangkan. Haha. 
Korang nak tau tak...the most feveret vege yang aku paling suka adelah the most no.1 & 2 dalam list pantang larang Iwan. Huh.
Which are kacang panjang & terung. *nanges* sob sob.
Paling aku kagum ngan diri aku (ecehh)...aku dah tak minum air berais dan air gas for about 1 month lepas jumpa Iwan ari tu....damn...i'm good!
Semuanya pantang larang punya pasal.
Lepas ni nak jumpa Iwan lagi nak tau progress.


Abih dah citer.

Rasa nak pegi tak? Okla, aku tak reti nak suspenskan citer...korang pegi je la. 
Scan ur self dulu. Then kalau rasa tak ok, tak payah la pegi.
Sebab Iwan ni boleh diagnos korang tak kira la korang sakit apa pun..ATAU korang rasa korang takdek penyakit langsung.


Alamat:

No. 51C, Jalan F
Kampung Pandan Dalam
55100 Ampang.
Tel:017-3289840/013-3132943
Waktu rawatan: Sabtu-Khamis (10am-12pm, 3pm-6pm, 9pm-11pm). Selasa dan Jumaat cuti.


Klu: Masuk mrr2, sampai jumpa kedai perabot cempaka (opposite Tesco Ampang), korang belok kiri. Terus boleh nampak tempat urut belah kiri (warna kuning).


PUSAS: Pusat Urutan Saraf Abdullah Salleh


'Walaupun begitu, kita manusia hanya mampu merancang dan berusaha, dan Allah SWT yang menentukan segalanya'

3 comments:

  1. sakit sgt ke masa first time dia urut tu

    ReplyDelete
  2. sakitttt. tapi ok la sebab die akan detect penyakit kita kat tmpt die tekan tu ...:)

    ReplyDelete
  3. rasa nak try gak la...mana tau dengan izin allah sakit tengkuk blh hilang

    ReplyDelete

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...