Jun 6, 2014

Jaundis

Mostly babies akan kene jaundis sebaik diorang lahir. Kan?
Chances nak kena lagi banyak dari yang tak kene. Ye dak?
Wafa antara baby yang kena. Risiko memang agak tinggi sebab aku nih jenis darah O. 
So, as new mom, waktu-waktu tersebut adelah antara waktu yang menguji fizikal dan mental aku bile kene ulang alik dari rumah dan spital. Dengan penat, tak cukup tido...tambah plak rase bisa kesan czer ade lagi.

Banyak lah tips yang aku dapat dari sedare mare, member-member dan tak lupa juge dari uncle gugel pasal cara-cara nak hilangkan kuning ni. Aku tau, ramai yang kat luar sana yang kurengggg percaya ngan amalan-amalan ni. Ramai yang kate masih dalam kajian dan sebagainya. Ramai yang kate tak nampak kaitannya...tak nampak motifnya...tak logik. Tak ape, yang tak nak cuba tu tak payah buat. Baca sahaja ye. Ape salahnye kite usaha. 

1) Minum air anggur hitam yang diperah. At least 3 bijik sehari. Pagi, petang dan malam. Jangan ambik isi die. Picit buah tu ngan jari biar keluar air-air die. Kalau riso tersuap baby dengan isi anggur, tapis ngan penapis teh. Then bagi baby minom ok. 

Korang akan tengok betapa baby sangat sukaaaaaaa minom air tu. Hihihi. Comey sangat sebab die sedut-sedut air anggur tu bersungguh-sungguh. Bila tak bagi, nangis. Tak boleh laaa nakkkk oii. Korang jangan bagi banyak sangat yer. Sebab air anggur ni bisa untuk perut baby. Sekadar untuk bagi die rase dan niat lah untuk hilangkan kuning.

Ade skali aku gi kkia Kuantan untuk folo up Wafa, ade sorang kakak ni dah 10 hari ulang alik klinik. Aku tanya progress anak die camna. Die cakap dah makin turun. So aku tanye ape petua die. Once die bagitau, terperanjat gak la aku. Yes...die bagi air anggur hitam tapi...tetapiii....die bagi 10 bijik setiap jam. Allah! Kakkk...tak sakit perut ke anak tu kak?? Kesiannnnye baby. Lepas akak tu keluar dari bilik nurse, aku tanye lagi progress. Dia cakap naik banyak pulak! Errrrr.....Wallahua'lam. 



2) Minum susu kambing. Satu-satunye susu kambing yang sesuai untuk bayi bawah 6 bulan ialah jenis dari Karihome. Bukan dari kari yer. Memang name die cenggitu. Harga dalam RM49 gitu. Memang orang cakap susu kambing tak elok sebab takot bayi panas, tapi yang ni memang formulated untuk bayi bawah 6 bulan. 

Gini packaging die. Tengok yang aku highlight tu. 
UNTUK BAYI 0-6 BULAN/FOR INFANTS 0-6 MONTHS
Jadi, boleh lah bagi tanpa was was.
Aku try jugak mase Wafa jaundis ari tu.
Yang penting, takde efek bahaya.

3) Air sengseh. Aku cuba jugerrrr. Kite cuba segala macam bende yang ade. Air ubat cina nih aku mandikan Wafa mase die nak masuk 4 minggu. Yer..dah nak dekat sebulan, Wafa masih kuning. Doc dah sahkan Wafa ngidap prolonged jaundis. Tapi Alhamdulillah, tidak selama member aku yang anaknye kene kuning selama 6 bulan! 

Dalam 1 pek, ade 6 pcs. Aku tak ingat la brand apa. So, mandikan baby korang sehari sekali saje yer selama 6 hari. Rendam 1pc dalam air suam. Air tu akan bertukar kaler kuning. Uikk...OOooOOooOoo...gitu rupanya kaler air tu. Baru ku tau. Sebab tetibe aku teringat ade orang cakap, baby kalau kene kuning, tak boleh dekat dengan bende-bende berwarna kuning. Haha. Yang tu logik ke ekk?? 

Air tu macam kurang efek. Sebab kuning Wafa masih turun naik turun naik lepas mandikan dengan air tu. Takpe, macam yang aku cakap tadi la...kite cuba segala yang termampu sebab taktau mana satu yang jadi. Kalau jadi, Alhamdulillah. Kalau tak jadi, nak buat macam mana. Mungkin terkesan kat baby lain, tapi tidak kat baby kite. Kaann. 

4) Air tebu hitam. Ok..ni 1st time aku dengar ni. Petua dari ibu mertuaku. Tapi aku tak usaha cara ni. Sebab malas nak cari tebu hitam kat Kuantan nuuu. Heee. To mommies yang rase nak cuba, boleh jer cuba. Amik ruas tebu then rebus. Airnye bagi baby minom. Bagi sekerap yang boleh. Selain untuk redakan kuning baby, setahu aku air tebu hitam ni ade lah penawar untuk orang yang sakit jantung dan panas dalam. Wallahua'alam.


Batangnye kaler hitam. Beza ngan tebu yang biase tu.
Tu pasal panggil tebu hitam.

5) Of courseeee....sebaik-baik penawar untuk jaundis ialah susu ibu. Di samping kite menyusukan baby, tak salah untuk kita cuba tips-tips di atas. 

Selamat berjaya mommies! ^_^

No comments:

Post a Comment

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...