Tahun ni beli last minit.
Ntah la sebab apa. Tunggu bonus kot. Heheh. Beli jer la yang readymade. Senang.
Setakat arini, aku ade la jugak usha-usha online shop yang jual baju raya ni. Lawa-lawa semuanya. Dah mula rambang mata. Haih.
Bila dah ade anak ni, kene jadi seorang yang pemilih dan cerewet, especially bila tiba raya-raya gini. Tak boleh tuang duit jer macam dulu-dulu. Apa nak, semua beli. Amvoiii sangat.
Tengoklah, ujung minggu ni or next week baru aku shoping baju raya untuk diri sendiri, husben dan Wafa.
Semalam berbuka masak 2 lauk. Jadilah kan. 2 orang je pun nak makan.
Sayur campor
(brokoli, cendawan, fish cake, fish ball, lada merah, bebawang, sos tiram)
Tumis semuanya. 2 hari dah aku masak sayur gini.
Sotong butter
Bahan-bahan untuk goreng sotong:
Sotong, tepung gandum, serbuk kari, telur
Cara-cara:
Celupkan sotong yang dihiris ke dalam tepung gandum, serbuk kari dan telur.
Gorengkan dalam minyak yang panas
Bila dah kekuningan gold, ketepikan dulu.
Bahan-bahan untuk kuah:
3-4 sudu butter, sikit cili padi, 4 batang daun kari, 1/2-1 tin susu cair, 1 cheese slice, 1-2 sudu tepung gandum, garam.
Cara-cara:
Bila kuali dah panas, letak butter dalam 3-4 sudu. Aku suka taruk banyak-banyak sebab suka rasa butter dalam sotong tu.
Lepas tu taruk cili padi dan daun kari. Kacau sebati.
Terus masukkan susu cair dan cheese slice. Kalau banyak sotongnya, letak la 1 tin susu cair tu.
Bila kuah dah agak mendidih, bubuh garam sikit.
Kalau nak kuah pekat, boleh la tambah tepung gandum dalam 1 sudu. Biar kuah cair masa dalam kuali takpe. Sebab bila menyejuk, kuah tu akan jadi likat.
Selamat berpuasa hari ke7! :)
No comments:
Post a Comment