Jun 24, 2015

Baju raya? Belom ada

Tahun ni beli last minit.
Ntah la sebab apa. Tunggu bonus kot. Heheh. Beli jer la yang readymade. Senang.
Setakat arini, aku ade la jugak usha-usha online shop yang jual baju raya ni. Lawa-lawa semuanya. Dah mula rambang mata. Haih.

Bila dah ade anak ni, kene jadi seorang yang pemilih dan cerewet, especially bila tiba raya-raya gini. Tak boleh tuang duit jer macam dulu-dulu. Apa nak, semua beli. Amvoiii sangat.
Tengoklah, ujung minggu ni or next week baru aku shoping baju raya untuk diri sendiri, husben dan Wafa.

Semalam berbuka masak 2 lauk. Jadilah kan. 2 orang je pun nak makan.


Sayur campor
(brokoli, cendawan, fish cake, fish ball, lada merah, bebawang, sos tiram)
Tumis semuanya. 2 hari dah aku masak sayur gini. 

Sotong butter

Bahan-bahan untuk goreng sotong:
Sotong, tepung gandum, serbuk kari, telur

Cara-cara:
Celupkan sotong yang dihiris ke dalam tepung gandum, serbuk kari dan telur.
Gorengkan dalam minyak yang panas
Bila dah kekuningan gold, ketepikan dulu.

Bahan-bahan untuk kuah:
3-4 sudu butter, sikit cili padi, 4 batang daun kari, 1/2-1 tin susu cair, 1 cheese slice, 1-2 sudu tepung gandum, garam.

Cara-cara:
Bila kuali dah panas, letak butter dalam 3-4 sudu. Aku suka taruk banyak-banyak sebab suka rasa butter dalam sotong tu.
Lepas tu taruk cili padi dan daun kari. Kacau sebati.
Terus masukkan susu cair dan cheese slice. Kalau banyak sotongnya, letak la 1 tin susu cair tu.
Bila kuah dah agak mendidih, bubuh garam sikit.
Kalau nak kuah pekat, boleh la tambah tepung gandum dalam 1 sudu. Biar kuah cair masa dalam kuali takpe. Sebab bila menyejuk, kuah tu akan jadi likat.

Selamat berpuasa hari ke7! :)

No comments:

Post a Comment

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...