Jun 23, 2015

Tomato rice. Eccehhh....

Memang mengadap makanan jer la dalam blog kalau bulan puasa ni.

Buat nasi tomato untuk berbuka puasa hari ke3 aritu. Bukan request sesapa, tapi tekak teringin nak makan. Maka mak buyung ni pun memasak lah dengan hati yang gumbira. Ngee...bolehlah amik resipi untuk buat berbuka nanti ya. Resipi ni untuk 2 orang.


NASI
Bahan-bahan:
1/2 cawan susu cair, 2 biji buah tomato, sos tomato, minyak untuk tumis, garam, air, bawang putih, bawang merah, halia, 3 beradik rempah.

Cara-cara:
Basuh beras (2 put besar) dan biarkan dalam rice cooker.
Tumis bawang, halia dan 3 beradik rempah.
Masukkan susu cair, sos tomato, buah tomato, garam dan air sikit.
Bila dah mendidih, curahkan ke dalam rice cooker yang ada beras tadi. Taruk daun pandan. Tunggulah sampai nasik masak.



AYAM MASAK MERAH
Bahan-bahan:
Ayam (of courseeeee)
Bawang besar, bawang putih, halia, cili - semua dikisar.
Sos tomato, buah tomato, minyak untuk tumis, garam, gula, serai, 

Cara-cara:
Ayam digaulkan dengan garam dan kunyit. Goreng jangan garing. Bila dah masak, ketepikan dulu.
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar (bawang besar, bawang putih, cili dan halia).
Masukkan ayam yang digoreng, sos tomato, bawang besar yang dihiris, garam dan gula. Balik-balikkan. SIAP!



JELATAH/ACAR TIMUN
Bahan-bahan:
1 biji timun (potong 4), 1/2 lobak merah, 1 labu bawang besar, sikit bawang merah, cili padi, cili merah, cili hijau, cuka, garam, gula.

Cara-cara:
Satukan timun, lobak, bebawang, dan semua cecili :)
Taruk cuka masakan. Gaulkan. Bubuh gula dan garam. Gaulkan lagi sampai sebati. SIAP!

Alhamdulillah.. :)

Roti john tu pun aku buat.

Tipu jer!
Selamat Berpuasa hari ke6 ^_^

No comments:

Post a Comment

Post Saya Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...